Ha nincs igazolás a csernobili fizetésről

2012. július 27., 10:00 , 602. szám

„A csernobili baleset idején katonatisztként szolgáltam. 1986 nyarától mintegy fél éven át részt vettem a katasztrófa következményeinek felszámolásában. Abban az időben a pénzügyi részlegen kaptuk meg a havi fizetésünket. A fizetési kimutatásokat azonban három évvel később mint ideigleneseket megsemmisítették. Hol kaphatnék most jövedelemigazolást a szóban forgó időszakról?”

– Az ilyen igazolások kiadása a védelmi minisztérium feladata. Önnek ugyancsak jogában áll kérni a szóban forgó igazolás kiadását a szociálpolitikai minisztériumtól. De számítania kell arra, hogy amennyiben a levéltárban nem őrizték meg a vonatkozó dokumentumokat, úgy nem állíthatnak ki jövedelemigazolást sem a minisztériumok.

Tudnia kell azonban, hogy amennyiben az ön nyugdíjának megállapításához nem állnak rendelkezésre igazolások az atomerőmű körüli úgynevezett elidegenítési zónában végzett munka bérezéséről, a nyugdíj összege (a törvény által megállapított pótlékok és kiegészítések figyelembe vételével, az Ukrajna előtti különleges érdemekért megítélhető nyugdíj kivételével) nem lehet kevesebb az I. rokkantsági csoporthoz tartozók esetében a munkaképtelen polgárok számára megállapított létminimum 285 százalékánál, a II. rokkantsági csoporthoz tartozóknál a 255 százalékánál, a III. csoporthoz tartozóknál pedig a 225 százalékánál.

hk