Nem jelölteti magát újra Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármestere

2016. március 2., 09:32 , 790. szám

Nem száll versenybe újabb mandátumért a júniusi romániai önkormányzati választásokon Mezei János, a székelyföldi Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármestere – közölte múlt csütörtökön a Székelyhon portál a Magyar Polgári Párt (MPP) gyergyószéki szervezetének a közleményére hivatkozva.

A közlemény szerint Mezei János a közösség érdekét szem előtt tartva döntött a visszavonulásról. „A jelenlegi hatalom egyszerűen ellehetetleníti azokat a vezetőket, akik a közösség érdekeiért, az anyanyelv megőrzéséért, az identitástudat megerősítéséért, valamint az autonómia kivívásáért tevékenykednek” – olvasható a közleményben.

Mezei János ellen több mint egy éve indított eljárást a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaélés, zsarolás és sikkasztásra való felbujtás gyanújával. A vádhatóság szerint Mezei azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható az 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekintette zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a Monturist Kft. ügyvezetőjét. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott 17 ezer 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.

(MTI/Kárpátalja)