Ifjúsági találkozó Beregújfaluban

2012. július 6., 10:00 , 599. szám
Kovács Miklós köszönti a résztvevőket

A kárpátaljai magyar nyelvterület egyik „végvárának” számító Beregújfaluban igen aktív KMKSZ-alapszervezet működik, mely a magyar nemzeti hagyományok ápolása és a magyar nyelv megőrzése mellett igen tevékeny a rendezvényszervezésben is. Az aktivisták tudják, hogy a jövő egyik pillérét az ifjúság jelenti, éppen ezért igyekeznek számukra magyarságra nevelő, testet és lelket építő, egyben a kikapcsolódást elősegítő programokat szervezni. Július első vasárnapja szintén a fiatalokról szólt: a település sportpályáján ugyanis a Heé Roland vezette KMKSZ-alapszervezet ifjúsági találkozót szervezett.

A rendezvényt megnyitva Heé Roland jó szórakozást kívánt mindenkinek, majd átadta a szót a meghívott vendégeknek.

Magyarország Beregszászi Konzulátusának képviseletében Farkasné Bőcs Judit konzul mondott köszöntő szavakat, elismerően szólva a közösségformálás szempontjából igen szép kezdeményezésről. Elsősorban a fiatalokhoz szólva a sport, a testedzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a fiatalokra, illetve az idősebbekre jellemző erények tükrében elemezte a jelenlegi helyzetünket. Fiatalos erény pl. a rugalmasság, a lendület, az erő és a kezdeményezőkészség, míg az idősebbekre jellemző erények sorába tartozik többek között az óvatosság, a tapasztalat és a megfontoltság. „Nyugodt körülmények között, egy adott közösségen belül ezeknek az erénytípusoknak az egyensúlyban tartása lenne a célszerű, de figyelembe véve a bennünket, kárpátaljai magyarokat jelenleg érintő kihívásokat, úgy gondolom, hogy számunkra mégis inkább fiatalos erényekre van szükség. Magyar közösségünk megtartása érdekében meg kell próbálnunk fiatalosnak lenni és fiatalosan cselekedni, vagyis mernünk kell kezdeményezni és új megoldásokkal próbálkozni. Mert ha csupán egy adott, az öreges óvatoskodás és megfontolás irányította, korlátok közé szorított úton mozgunk, akkor nincs túl sok jövőnk. Becsüljük meg a fiataljainkat, akik korukból kifolyólag még jóval merészebbek nálunk, s próbáljuk elérni azt, hogy felnőve maradjon bennük elég merészség, kezdeményezőkészség és bátorság: olyan fiatalos tulajdonságok, melyekkel előre vihetik a kárpátaljai magyar közösség ügyét is.”

Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke beszédében örömének adott hangot, hogy immár sokadszor lehet jelen itt, a magyar nyelvterület egyik végvárának számító településen, és elismerően szólt Beregújfaluról, mint olyan községről, melynek lakossága tevékenyen őrzi nemzeti kultúráját és nyelvét. Az ifjúsági napot egy, a kultúra és a sport szempontjából egyaránt fontos rendezvényként említette, mely kiválóan alkalmas arra, hogy számos magyar település lakosságát összehozza, s ezzel megteremtse a régi világban még hétközna­pinak számító, mára azonban már szinte teljesen eltűnt magyar közösségi alkalmak hangulatát.

Rácz János, a KMKSZ tisza­csomai alapszervezetének elnöke elmondta, hogy immár harmadszor vesznek részt küldöttséggel a beregújfalui KMKSZ-rendezvényeken. Utalt az egy héttel korábban Tiszacsomán megrendezett gyermeknapra, melyen a beregújfalusiak is képviseltették magukat. Rácz János kiemelte: az, hogy a két település magyarsága jelenlétével megtiszteli egymás rendezvényeit, a kölcsönös tiszteletet, barátságot és szeretetet bizonyítja.

Az ezt követő kulturális programok nyitányaként a badalói Szoboszlai Csilla adott elő operaáriát. Felléptek a Tiszacsomai Művelődési Ház, a mezőgecsei kultúrcsoport, a nagyberegi kultúrcsoport, a mezővári művészeti iskola növendékei és a bátyúi Cók-Mók Bábszínház is.

Eközben izgalmas futballmérkőzések zajlottak a pályán két korosztályban. A 6–10 évesek kategóriájában Gut válogatottja 3-2-re győzte le Tiszacsomát. A tízévesnél idősebbek között Beregújfalu, Nagybereg és Kígyós csapatai mérkőztek: itt végül Kígyós csapata vitte el a „pálmát”. A második Beregújfalu, a harmadik Nagybereg csapata lett. A győztes csapatok kapitányai jutalmul kupát vehettek át Heé Rolandtól, és minden csapat oklevelet, a „hálóőrök” pedig kapuskesztyűt is kaptak. A beregújfalui csapat tagjai ezenkívül új futballmezeket is kaptak.

Volt még körhinta, trambulin, célbadobós játék, valamint ingyenfagylalt, vattacukor és finom beregújfalui bográcsgulyás. Az ifjúsági találkozóra a nap folyamán összességében 3-400 gyerek látogatott ki, így a rendezvény helyszíne sosem volt üres.

Heé Roland lapunk tudósítójának elmondta, hogy ez a találkozó az alapszervezetnek az utóbbi években szervezett egyik legnagyobb nyári rendezvénye. „Az ezt megelőző években többek között azon dolgoztunk, hogy nyaranta a fiatalok számára tartalmas, programokban gazdag alkalmakat szervezzünk – tájékoztatott az elnök. – Az ez évi rendezvényhez szükséges támogatásért köszönet illeti a KMKSZ megyei és beregszászi középszintű szervezetét, a lebonyolításáért pedig az alapszervezet tagságát és aktivistáit, valamint két elnökségi tagját, Tóth Bertalant és Csete Balázst. A szervezőmunkában és tereprendezésben két héten keresztül kb. negyven tagunk vett részt, nekik szintén ezúton mondunk köszönetet.”

A rendezvényt a nap végén tűzijáték és szabadtéri diszkó zárta.

Fischer Zsolt