Tarpai Viktóriát díjazták Kisvárdán

2012. július 6., 10:00 , 599. szám
Tarpai Viktória

Múlt szombaton este átadták a Magyar Színházak XXIV. Kisvárdai Fesztiváljának díjait.

A kilencnapos színházi fiesztán huszonnyolc magyarországi és határon túli színtársulat harminchat előadását tekinthette meg a közönség. Az előadásokat az idén is szakmai zsűri értékelte.

A város közönségdíját a marosvásárhelyi Yorick Studió és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Bányavirág című előadása kapta.

A budapesti főpolgármesteri hivatal által felajánlott elismerést – ami egy vendégszereplést és egy televíziós felvétel megvalósításának költségeit tartalmazza – a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Bánk bán című darabja nyerte el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több évtizedes művészi, illetve pedagógiai munkájáért életműdíjban részesítette Kovács Leventét, a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem professzorát, valamint Pólos Árpádot, a kassai Thália Színház színészét.

A szakmai zsűri több, a minisztérium által felajánlott díjat is kiosztott: Sebestyén Abát a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata által színpadra állított A makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása című előadásban nyújtott alakításáért, valamint a Yorick Stúdió és a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával közösen előadott Bányavirág című színművének rendezéséért jutalmazták.

Gyarmati Kata az Újvidéki Színház Fanny és Alexander című előadásában végzett dramaturgiai munkájáért vehetett át különdíjat, Mátray László pedig a Bánk bánban nyújtott alakításáért kapott elismerést; utóbbi darabban mutatott teljesítményéért Pálffy Tibor színművész is különdíjban részesült.

A legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat a szakmai zsűri döntése alapján Az üvegcipő című előadásban nyújtott alakításáért Tarpai Viktória, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze kapta. A közönség a zsűri által felajánlott egyéni díjában a kassai Thália Színház Philadelphia, nincs más út! című darabban mutatott színészi játékáért Nádasdi Péter és Dudás Péter színművészek részesültek.

A programsorozat záróünnepségét követő előadáson Szergej Medvegyev A fodrásznő című darabját adta elő a debreceni Csokonai Színház színtársulata számos kárpátaljai színész – Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila – szereplésével Viktor Rizsakov rendezésében.

(Kárpátalja/MTI)