Matl Péter kapta az M. S. mester-díjat

2012. július 6., 10:00 , 599. szám

Kárpátaljai szobrász, Matl Péter vehette át az idei M. S. mester-díjat.

A képzőművészeti elismerést Budapesten, a Képzőművészeti Egyetem évzáró ünnepségén adta át Zelnik József, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke a Munkácson élő szobrásznak, aki többek között a vereckei Honfoglalási emlékművet is alkotta. Az M. S. mester-díjat tizenegyedik alkalommal nyújtották át.

A középkori magyarországi festészet legkiválóbb mesteréről elnevezett elismerést 2001-ben hozták létre. A díj egy bronzszobor, amelyet a titokzatos M. S. mester 1506-ban festett Vizitáció (Mária látogatása Erzsébetnél) című műve alapján Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott. Az eredeti mű a hatszárnyas oltár egyik képe volt a selmecbányai Szent Katalin-templom főoltárán, ma ez a kép a Magyar Nemzeti Galériában látható.

Az idei díjazott, Matl Péter szobrász, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának tagja köztéri szobrokat, díszkutakat, egyházi oltárokat és szobrokat készít. Köztük van az Emese álma című, faoszlopon álló fából faragott nőalakja Zalakaroson, vagy a Munkácson álló Emlékmű a sztálini terror munkácsi áldozatainak című homokkőből készült munkája. 1996-ban megnyerte a Magyarok Világszövetsége által kiírt millecentenáriumi szoborpályázatot a Vereckei-hágón álló emlékmű elkészítésére.

„Nagyon nagy megtiszteltetés ez a díj, főleg azért, mert a szakma adta át. Jobban örülök neki, mint akármilyen politikai vagy állami díjnak. Ukrajnában elismernek a kollégák, állami szinten azonban félre vagyok téve – talán pont a vereckei emlékmű miatt –, itt pedig szinte a legmagasabb szinten kaptam a kollégáktól egy ilyen elismerést” – fogalmazott a művész a díjátadó ünnepség után a Kossuth Rádiónak nyilatkozva.

Matl Péter 1960-ban született Munkácson, ma is ott él. Munkássága elismeréseként 2003-ban megkapta a Magyar Köztársaság Középkeresztjét, 2006-ban a Kárpátaljai Képzőművészeti Nívódíjat, 2007-ben és 2010-ben a Kárpátaljai Boksai József és Erdélyi Béla Megyei Képzőművészeti díjat. Művei megtalálhatók Ukrajnában, Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Svájcban, Brazíliában és az Egyesült Államokban.

(pszv/MTI/mr1-kossuth.hu)