A korai burgonya termesztése Nagydobronyban (II.)

2016. március 30., 08:56 , 794. szám

„Úgy zsong ilyenkor a nagydobronyi kertek alja, mint májusi estéken, a cserebogár rajzása idején. Számtalan kisebb-nagyobb teljesítményű traktor jön-megy, pöfög fel-alá – a gazdák ez idő tájt készítik elő a talajt a falu egyik kultikus növényének, a burgonyának a vetése alá, amelyből május végére lesz foszlós héjú újkrumpli” – meséli ihletetten Őrhidi László nagydobronyi gazdálkodó, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója. A szakembert a korai burgonya vetésének és gondozásának helyi gyakorlatáról kérdeztük. (Folytatjuk előző számunkban megkezdett témánkat.)

– Mit kell tudni az elvetett burgonya takarásáról?

– A földbe került krumplit nem közönséges, hanem fátyolfóliával takarják le. A takarás során oda kell figyelniük a gazdálkodóknak, hogy ne feszítsék meg a fóliát a sorok között, különben később bármilyen kóbor állat téved a veteményre, könnyen beszakíthatja a takarást. Azért is ajánlott mindenkor lazán teríteni a fóliát, hiszen idővel fejlődésnek indul alatta a burgonya, s a növények szára folyamatosan emeli a takaróanyagot.

– Meddig marad a növényeken a fátyolfólia?

– A takarás levételének az ideje április 20. táján érkezik el. A gazdák többsége pontosan tudja, hogy április második felében a napi csúcshőmérséklet meghaladhatja a 20-25 fokot. Ilyenkor a fólia alatti párás hőség különböző növénykórtani jelenségeket idézhet elő. Leginkább a burgonyavész jelentkezésétől lehet tartani. Ebben az időszakban azért sem ajánlott a növényeken hagyni a fóliát, mivel égést okozhat az erős napsütésben.

Másrészt, a fátyolfóliát mindig korán reggel vagy este szedik le a krumpliról, amikor párás a levegő. Ha nem így tesznek, akkor a párás mikroklímához szokott növények levelei megperzselődhetnek.

– Szükség van ilyenkor preventív növényvédelemre a burgonyavész ellen?

– Ha időben lekerül a fólia a növényekről, nem kell a fitoftóra megjelenésétől tartanunk. Ráadásul a burgonyabogár ellen sem kell védekezni, hiszen ha elég korán lett elvetve a növény, „kinő” a kolorádóbogár első generációjának foga alól, azaz még azt megelőzően betakaríthatjuk a termést, hogy elszaporodnának a kártevők. A burgonyabogarak ugyanis rendszerint nem szoktak június első napjainál korábban jelentkezni, a betakarítás viszont már május közepén elkezdődik, s a hónap végére befejeződik.

– Milyen fajtákat kultiválnak a nagydobronyiak?

– Érdekes módon hosszú ideig a rózsaszín vagy piros héjú fajták termesztése volt divatban, mígnem néhány évvel ezelőtt változtak a piaci igények, s bizony, a gazdák kénytelen-kelletlen áttértek a sárgahéjú fajták termesztésére. Azért mondom, hogy kelletlenül váltottak, mivel a sárgahéjú korai vagy nagyon korai fajták rendszerint holland vagy német vetőgumót igényelnek, amelyet környékünkön továbbszaporítani nemigen érdemes, mivel nagyon érzékenyek a vírusos leromlásra, minek következtében 2-3 éven belül jelentősen csökken a hozamuk. Ugyanakkor népszerűek a Magyarországon szelektált legkorábbi piros héjú fajták, amilyen például a Kisvárdai rózsa, vagy újabban a keszthelyi Balatoni rózsa, esetleg a Botond. Ezeknek a fajtáknak szép a termésük, s mivel a régióban szelektálódtak, a leromlást okozó vírustörzsekkel szemben is ellenállóbbak – vagy legalábbis toleránsak –, minek következtében több éven keresztül termeszthetőek. Nagyon népszerű még a Pannónia, amely a legkorábbi fajtáknál úgy 10 nappal, két héttel később hoz betakarítható termést, viszont nagyon darabos, a gumó igen sima felületű és sárga héjú fajta. Mivel foszlós héjú burgonyáról beszélünk, ugyancsak fontos tulajdonsága, hogy a foszló héj alatt nem indul meg a gumó felületének a barnulása. A holland-német fajták közül a legkorábbiakként a Riviéra, az Impala vagy a Colette jöhet számításba. Megjegyzem, Nagydobronyban a Colette-et banánkrumpliként is emlegetik.

– Hogyan történik a betakarítás?

– A betakarítás ma már szintén gépesített művelet. Egy speciális szerkezet kíméletesen kitúrja a földből az ott rejtőző burgonyát, csak fel kell kapkodni a sorok közül a földből kiforduló gumókat. Egyébként egy árnyi területről általában 1,5, maximum 2 mázsa krumplit lehet betakarítani a vetés után 8-9 héttel (a Pannónia esetében esetleg 10 héttel).

A következő művelet a válogatás. A tyúktojás ± 1 cm méretű gumók jelentik a nagy krumplit, majd következik a nálunk „közepes apró”-nak nevezett kategória, végül az apró, amelybe gyakorlatilag a diónál is kisebb szemek kerülnek. A szétválogatott burgonya mosás után 20 kg-os műanyag tasakokba kerül, amelyeket átlyuggatnak, hogy a krumpli levegőzhessen, majd leragasztanak – így veszik át a termést a felvásárlók.

– Kik a felvásárlók?

– Évtizedeken keresztül a lembergi nagybani piac volt a nagydobronyi újkrumpli temetője. Jelenleg a régióban megtermelt krumpli zöme a munkácsi piacra kerül, vagy helybe jönnek érte a felvásárlók Zsitomirból, Kijevből s még ki tudja, honnan – általában nem szívesen beszélnek arról, honnan érkeztek. A mindenkori felvásárlási ár szempontjából a Herszon megyei Velika Kopanya-i nagybani piac újburgonyaára az irányadó. A felvásárlók ennek alapján tájékozódnak, majd eldöntik, hogy nekik a mi termesztési régiónk, vagy a dél-ukrajnai esik-e közelebb. Amennyiben a dél-ukrajnai térségen végigsöpör egy fagyhullám – ami meglehetősen gyakran előfordul –, a nagydobronyi termesztők árelőnybe kerülnek.

– Hogy állnak a faggyal az itteni termesztők?

– Tízévente 3-4 alkalommal a nagydobronyi újburgonya is lefagy. Valamikor április folyamán rendszeresen jön egy-egy komolyabb hideghullám, s mínusz 1-2 fokban a krumpli már elfagy. Azt gondolnánk, hogy ilyenkor megsemmisül a termés és kárba vész a befektetett pénz meg a sok munka, de amint jobbra fordul az idő, a burgonya ismét kihajt. Természetesen a termés ilyenkor kisebb lesz, mint lett volna fagymentes tavaszon. A gazdák azonban rendszerint számolnak ezzel a kockázattal.

Annyi bizonyos, hogy legkésőbb május végén fel kell szedni a krumplit, bármekkorára nőtt is addig, mert jön a következő kultúra, a fűszerpaprika. Köztudott, hogy a fűszerpaprika akkor adja az optimális termést, ha palántáit még májusban kiültetik. De ez már egy következő beszélgetés tárgya lehetne.

pszv