Egyheti jutalomtáborozás Zánkán

2012. július 6., 10:00 , 599. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) a 2011–2012-es tanévben szervezett tantárgyi vetélkedők révén csaknem 2500 kárpátaljai iskolást „mozgatott” meg. A vetélkedők mérlege mindenképpen pozitívnak mondható, hiszen számos versenyen a korábbi éveknél lényegesen több gyerek mérte össze tudását korosztályának többi tagjával. A szorgos munkának volt is tétje, hiszen a legjobbaknak bizonyult tanulók a helyezetteknek kijáró ajándék és oklevél mellett egy, a KMPSZ által szervezett nyári jutalomtáborozáson is részt vehetnek. A korábbi években ez egyhetes velencei (Magyarország) táborozást jelentett, idén azonban módosult a helyszín: a táborozók a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban pihenhetik ki a tanulás fáradalmait.

Július 1-jének reggelén szülőkből és gyerekekből álló népes csapat várakozott a beregszászi római katolikus templom mellett. Ezen a vasárnapon vette ugyanis kezdetét a KMPSZ által szervezett első nyári jutalomtábor, melynek eltöltésére negyven, a tantárgyi vetélkedőkön komoly helyezést elért tanuló nyert jogot.

Az utazást megelőzően a tanulókat és szüleiket dr. Orosz Ildikó és Berki Károly, a KMPSZ elnöke, illetve irodavezetője köszöntötték. A KMPSZ elnöke a tudás, a tanulás, valamint a szorgalom fontosságára hívta fel a figyelmet. Rámutatott arra, hogy az ezeket figyelembe vevő tanulók az életben mindig elnyerik jutalmukat. „E jutalmak egyike ez az anyaországi táborozás is, melyet a jelenlévő gyerekek saját szorgalmuknak köszönhetnek” – mondta. Orosz Ildikó végezetül kellemes táborozást kívánt számukra, arra kérve őket, hogy a soron következő napokat kizárólag a pihenésnek szenteljék: élvezzék és használják ki az ifjúsági centrum kínálta programokat, kössenek új barátságokat, s reményét fejezte ki az iránt, hogy egy hét múlva felüdülve és szép emlékekkel térnek majd haza.

Berki Károlytól megtudtuk még, hogy a mostanit újabb nyári táborozások követik. Tekintve, hogy a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) által szervezett Forrai Sándor Rovásírásversenyt a cserkészszövetség kérésére idén eseménynaptárába iktatta a KMPSZ, július 16-án az ezen a versenyen legjobbnak bizonyult nyolc fő elutazhat egy hétre Tiszalökre. Az eseményeket július 23–30., valamint augusztus 5–11. között újabb két zánkai tábor követi: júliusban egy tizennyolc, míg augusztusban egy százfős csoportot üdültetnek majd.

F.Zs.