Berecz András és a Zurgó a katolikus líceumokban

2016. április 20., 11:25 , 797. szám

Április 13-án Berecz András ének- és mesemondó, valamint a moldvai magyar népzenét játszó Zurgó együttes látogatott el kárpátalja két katolikus líceumába, Munkácsra és Karácsfalvára, ahol a költészet napjához közel igyekeztek a diákok és tanáraik számára bemutatni Székelyföld meséit, valamint a moldvai magyarság muzsikáját, táncait, és nem utolsó sorban tudatosítani a magyar nemzet összetartozását.

A Munkácsi Szent István Líceum dísztermében a Kossuth-díjas Berecz András Hazug Pista bácsi történeteit mesélte Gyergyóból, majd a Nagy Bercel vezette Zurgó együttes egy kis táncházzal mozgatta meg a líceum diákjait, tanárait és az ottlévőket, közöttük megyénk ismert cserkészvezetőit is.

A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum dísztermében Berecz András annak a kíváncsi embernek a történetét mesélte el, aki szeretett volna a mennyországba és a pokolba is bepillantást nyerni, hogy tudja, vajon mi vár rá a túlvilágon. A Zurgó együttes Karácsfalván népdalokat is tanított a fiatal közönségnek, majd következett a nagy sikerű táncház, ahol a csángó magyar táncokat a Moldvában, Magyarfaluban született Gyurka Fábián tanította.

dózsa