Kárpátaljáról – röviden

2016. április 20., 11:49 , 797. szám

Moszkal a bíróságon támadta meg az 1991-es kárpátaljai népszavazás eredményét

Hennagyij Moszkal kormányzó keresetet nyújtott be a körzeti adminisztratív bíróságon az 1991. december 1-jei kárpátaljai népszavazás eredményének a megsemmisítését kérve – jelentette a Novini Zakarpattya a megye vezetőjének hivatalos weboldalára való hivatkozással.

A referendumon arról mondhatott véleményt a lakosság 25 évvel ezelőtt, kapjon-e Kárpátalja különleges önrendelkezési státust Ukrajnán belül. A kormányzó egyúttal a Kárpátaljai Megyei Tanácsnak a népszavazás eredményét tükröző határozatát is szeretné megsemmisíttetni a bírósággal.

A közlés szerint Hennagyij Moszkal lépése azzal hozható összefüggésbe, hogy Kárpátalján jelentős visszhangot váltott ki a Kár­pátal­jai Megyei Tanács április 5-i, az ország vezetőihez intézett felhívása, amelyben a képviselők tágabb jogköröket kértek a helyi hatóságoknak az alkotmányreform és a decentralizáció keretében (s ezzel összefüggésben az 1991-es népszavazást is felemlítették – a szerk.).

A kormányzó úgy tartja, az 1991-es referendum törvénytelen volt, amennyiben különleges státus megadását kérte a megyének, s ezzel ellentmondott az akkor hatályos jogszabályoknak. Ezek szerint ugyanis helyi népszavazást csak olyan kérdésben lehetett volna rendezni, amely az adott közigazgatási egység önkormányzatának hatáskörébe tartozik, illetve a helyi önkormányzatok és végrehajtó szerveik által elfogadott határozatok tartalmát érinti. Miután azonban a speciális státus megadása a régiónak az Alkotmány módosítását igényelte volna, ez a kérdést a Legfelső Tanács hatáskörébe utalta. Ily módon a kárpátaljai népszavazás eredményének nincs jogi következménye, csupán arra jó, hogy különböző politikai spekulációkra adjon okot, ahogyan az legutóbb is történt – olvasható a kormányzó hivatalos weboldalának indoklásában.

„A bíróság határozata után a referendum eredményét ki lehet majd dobni Kárpátalja történetének szemétdombjára” – idézi Hennagyij Moszkalt a weboldal.

Ölt a régi tévékészülék

Április 14-én este értesítették a kárpátaljai operatív mentőszolgálatot arról, hogy tűz ütött ki a huszti járási Alsószelistyén (Nizsnye Szeliscse) egy Béke utcai családi házban – jelentette a Zakarpattya Online. Az egyik szobában elharapózó lángokra a szomszédok figyeltek fel.

Az esethez a Huszti 10. Számú Állami Tűzoltó és Mentőalakulat egységeit riasztották. A helyszínen a tűzoltók megállapították, hogy a régi tévékészülék okozhatta a tüzet a szobában. A készüléktől nem messze, az ágyon bukkantak rá a ház 50 éves tulajdonosának élettelen testére.

A szakemberek néhány perc alatt eloltották a tüzet, addigra azonban a lángok már jelentős kárt okoztak a szoba berendezésében.

Az esetet kivizsgálják az igazságügyi szervek szakértői – közölték a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata Kárpátaljai Megyei Főosztályán.

Kárpátalja harmadik az alkoholizmus terén

Ukrajna megyéi közül Kárpátalján a legkevesebb a daganatos megbetegedés (251 eset 100 ezer lakosra), illetve a HIV-fertőzöttek száma is itt a legalacsonyabb (mindössze 83 személy) – derül ki a 2014-es statisztikai évkönyvből, melyet a Novini Zakarpattya idéz.

Jól, az utolsó előtti helyen áll megyénk a kábítószerfüggők számát tekintve is – 2,3 eset 100 ezer lakosra –, egyedül Ternopil megyében jobb a helyzet e tekintetben, ahol a szóban forgó mutató 1,4. Ugyanakkor az alkoholizmus tekintetében Kárpátalja a harmadik helyen tanyázik országos viszonylatban (118 eset 100 ezer lakosra), csupán Kijev (170 eset), valamint Hmelnickij megye (128 eset) mögött maradva el.

Baleset: úthengernek ütközött az autó

A vezető figyelmetlensége miatt utasa az intenzív osztályra került – jelentette a mukachevo.net.

Április 18-án éjszaka tájékoztatták a beregszászi rendőrséget arról, hogy személyi sérüléssel járó közúti baleset történt a beregszászi járási Nagymuzsalyban. A helyszínre kiszálló operatív nyomozócsoport megállapította, hogy a Peugeot személygépkocsi, amelynek volánja mögött egy 24 éves beregszászi járási zápszonyi lakos ült, nagy sebességgel az útpadkán álló úthengernek ütközött. A gépkocsi vezetője bizonyára későn vette észre az útszéli akadályt, s már nem tudta elkerülni az ütközést.

A baleset következtében a Peugeot 16 éves nagymuzsalyi illetőségű utasát hasi és fejsérülésekkel az intenzív osztályra szállították. A jármű vezetője kartöréssel úszta meg az ütközést.

Ismét el lehet jutni Ungvárról Kijevbe repülőn

Április 18-tól – kéthónapnyi kényszerszünet után – ismét közlekedik menetrendszerű repülőgépjárat Ungvár és Kijev között – jelentette a Novini Zakarpattya.

A fővárosból érkező első gép hétfőn délután landolt Ungváron. A portál beszámolója szerint a 24 személyes Jak–40 fedélzetén minden jegy elkelt, az első utasok között néhány kínai befektető is érkezett megyénkbe.

Mostantól szombat kivételével mindennap közlekedik majd repülő (An–24 vagy An–140) Kijev és Ungvár között.

Kárpátaljáról 959-en vándoroltak el külföldre 2014-ben

Az adatot a Szabadság Rádió ukrán nyelvű weboldalán megjelent cikkében Olekszandr Havros író és publicista idézi a 2014-es statisztikai évkönyv alapján.

„A legmagasabbak a mutatók (a kivándorláséi – a szerk.) Beregszászban (145 fő) és a Beregszászi járásban (199), ahol a helyi magyarok kiutaznak Magyarországra” – írja.

A szerző szerint önmagáért beszélő mutató a tanulók számának alakulása a Beregvidéken. Míg 1990-ben 14 ezer iskolás volt a régióban, 2014-ben már csupán 5,7 ezer.

Szerinte az iskolások számának csökkenése annak a jele, hogy a középkorúak és a fiatalok vándorolnak el.

Összeállította: ntk