Megalakult az új ukrán kormány

2016. április 20., 12:09 , 797. szám

Kéthónapos kormányválság végére kerülhetett végre pont múlt csütörtökön, amikor Ukrajna Legfelső Tanácsa elfogadta Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök lemondását, és Volodimir Hrojszmant, a parlament eddigi elnökét választotta meg kormányfőnek.

A Petro Porosenko elnök mögötti tömörüléshez (BPP) tartozó Volodimir Hrojszman kinevezését 257 képviselő támogatta, 50 pedig ellene szavazott a 450 tagú törvényhozásban. A szavazáskor 390 képviselő volt jelen az ülésteremben. A törvényhozás egy szavazással döntött Arszenyij Jacenyuk lemondásának elfogadásáról és utódja megválasztásáról. A megszavazott dokumentumban egyben a parlament visszavonta február 16-i határozatát, amellyel elégtelennek minősítette Jacenyuk kormányának munkáját. Sajtójelentések szerint ezt a Jacenyuk vezette Narodnij Front (Népi Front, NF) frakciója szabta feltételéül annak, hogy a BPP oldalán része legyen az új kormánykoalíciónak.

A szavazáskor jelen volt Pet­ro Porosenko elnök, Arszenyij Ja­cenyuk viszont azután, hogy az ülés elején mondott tömör felszólalásában lemondása elfogadására kérte a képviselőket, távozott az ülésteremből.

Az új miniszterelnökről szóló határozati javaslatot az Alkotmánynak megfelelően Porosenko terjesztette a parlament elé. A szavazás előtt mondott beszédében az államfő kiemelte, hogy Hrojszman a politikusok új generációját képviseli. „Az Önök döntésétől függően ő lesz Ukrajna eddigi legfiatalabb miniszterelnöke, aki viszont kora ellenére hatalmas vezetői gyakorlattal rendelkezik” – tette hozzá az államfő.

Hrojszman a szavazás előtti beszédében az Ukrajnát fenyegető három fő veszélyként a korrupciót, az alacsony hatékonyságú kormányzást és a populizmust nevezte meg.

A 38 éves Hrojszman 2014. november 27-től töltötte be a házelnöki tisztet, azt megelőzően 2014. február 27-től miniszterelnök-helyettes volt Jacenyuk kormányában. 2006 márciusától miniszterelnök-helyettesi kinevezéséig a nyugat-ukrajnai Vinnicja város polgármestere volt.

Hrojszman helyére eddigi első helyettesét, az NF frakciójához tartozó Andrij Parubijt választotta meg házelnöknek a parlament 284 szavazattal. Első helyettesének a BPP képviselőjét, Irina Herascsenkót nevezte ki a törvényhozás 260 támogató szavazattal.

A jelenlegi kormánykoalíciót a parlament két legnagyobb képviselőcsoportja, a BPP és az NF alkotja. Jurij Lucenko, az elnök mögötti frakció vezetője csütörtökön bejelentette, hogy a két képviselőcsoport együtt 227 taggal, azaz többséggel rendelkezik a 450 fős törvényhozásban. Az ukrán sajtó egy része és ellenzéki politikusok ugyanakkor kétségbe vonták, hogy a koalíció szavazta volna meg az új miniszterelnököt.

Összeállításában az Uk­ra­jinszka Pravda rámutat, hogy csupán a BPP és az NF parlamenti frakcióinak 206 képviselője szavazott igennel Volodimir Hrojszman kormányfői kinevezésére a 450 fős ukrán törvényhozásban. Ugyanakkor 12 független képviselő, 23 honatya a Vidrodzsennya képviselői csoportból, s további 16 a Volja Narodu képviselői csoportból szintén a kormányfőjelöltre voksolt.

A BPP frakciójából 131-en támogatták Hrojszman megválasztását, míg négy képviselőjük ellene szavazott, három tartózkodott, egy nem vett részt a szavazásban, heten pedig hiányoztak az ülésteremből.

Az NF képviselőinél erősebbnek bizonyult a frakciófegyelem, amennyiben Hrojszman kinevezését 75-en szavazták meg, s ellene senki nem voksolt. Mindössze két képviselőjük tartózkodott a szavazásnál, hárman pedig nem jelentek meg az ülésteremben.

A korábbi kormánykoalíciót elhagyó, s ellenzékbe vonuló Batykivscsina és Szamopomics, valamint az Opozicijnij Blok frakciójának egyetlen képviselője sem szavazott az új kormányfőre. A parlament weboldala szerint az ugyancsak az ellenzékiséget vállaló Oleh Ljasko Radikális Pártja frakciójának egy képviselője Hrojszman kinevezésére voksolt ugyan, a pártvezető azonban jelezte, hogy Vitko képviselő még tavaly szeptemberben elhagyta a radikálisok frakcióját, s a párt követeli az új parlamenti elnöktől, Andrij Parubijtól, hogy vegyék ezt figyelembe voksa besorolásánál.

Az Ukrajinszka Pravda felhívja a figyelmet, hogy a Vid­rod­zsennya képviselői csoport teljes létszámban a koalíció jelöltjére szavazott, s három kivétellel a Volja Narodu képviselői csoport szintén Hrojszmant támogatta.

A szavazást követően Oleh Ljasko, a radikálisok párt- és frakcióvezetője rámutatott: a koalíciónak valójában csupán 206 szavazata van.

„Az összes többi, aki szavazott – a Volja Narodu, a Vidrodzsennya –, a Régiók Pártja egykori tagjai, akik ma oligarchikus csoportokat alkotnak” – jelezte Ljasko, aki szerint ebből következően Hrojszmant az oligarchákkal való összeesküvés eredményeként, a Régiók Pártja maradványai által választották meg miniszterelnöknek. Kijelentette, valójában a parlamentben jelenleg nincs demokratikus európai koalíció, hiszen annak pillanatnyilag 206 képviselője van, miközben az Alkotmány 226-ot ír elő.

A kormánypártoknál persze ragaszkodnak hozzá, hogy a koalíciós létszám körül minden rendben van. Andrij Parubij, a parlament új elnöke hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a koalíciót jelenleg 230 parlamenti képviselő alkotja. A honatya szavai szerint abban a pillanatban, amikor az új kormányról szavaztak, a koalíciónak 237 tagja volt.

„Azoknak a dokumentumoknak az alapján, amelyeket az apparátus terjesztett elém, a szavazásunk pillanatában a koalíciónak 237 tagja volt. De mivel hét képviselő mindjárt a kormány megalakulása után lemondott a mandátumáról, a koalíciónak jelenleg 230 tagja van” – közölte.

Parubij szavai szerint a Jev­ropejszka Ukrajina koalíció változatlanul létezik. Rámutatott: a koalíciós megállapodás „alatt” „mindvégig” több mint 226 aláírás volt, köztük független képviselőké is. A vita szerinte korábban abból adódott, hogy a koalíciót alkotó frakcióknak legalább 226 képviselője kellett, hogy legyen. A házelnök jelezte, ezt sikerült elérni, amikor a koalícióhoz tartozó képviselők beléptek a BPP frakciójába. Hozzátette, máig a koalíció tagjai azok a képviselők – mint például Hanna Hopko és Viktorija Ptasnik –, akiket korábban kizártak a koalíciót a közelmúltban elhagyó frakcióikból.

Tény, hogy a koalíciót alkotó két frakció képviselőinek száma a Legfelső Tanács hivatalos weboldalának tanúsága szerint kedden, azaz lapzártánkkor 220 fő volt. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy várhatóan további öt képviselővel nő a létszámuk, miután pótolják azokat a honatyákat, akik kormánytisztséget vállaltak az új kabinetben.

Megfigyelők szerint a parlamenti többséget alkotó frakciók és a kormány megítélése szempontjából sem szerencsés, ha kétségek merülnek fel a koalíció létszámát illetően, amikor az a működőképesség határát súrolja. A kabinet mögött álló koalíció értékének és szilárdságának az igazi fokmérője azonban a népszerűtlen törvények és intézkedések megszavazása lesz majd, állítják. Valójában ekkor dől majd el, hogy irányítható-e a független képviselők szavazataival Ukrajna, vagy mégiscsak előrehozott választásokra lesz szükség.

(pravda.com.ua/MTI/unian.ua/zn.ua/ntk)