Csak megcincálta az oroszlán bajszát a Hoverla

Labdarúgás

2012. július 27., 10:00 , 602. szám

Túl van első hazai találkozóján az ukrán Premier Ligában az Ungvári Hoverla-Zakarpattya, a kárpátaljai focihívek mégsem láthatták élőben a kedvenceket. Néhány nappal a Hoverla–Sahtar találkozó előtt ugyanis a honi szövetség illetékesei azt a döntést hozták, hogy a közel két hónapja épülő-szépülő Avangard stadion még most sincs olyan állapotban, hogy az ilyen kiemelt fontosságú találkozóknak helyt adjon.

Ezek után tehát nem volt mit mást tenni, mint hogy az Eb-re épített Lviv arénában megrendezni az összecsapást, amelynek – nem mellesleg – a bérleti díja 160 ezer hrivnyát tesz ki… Jelen állás szerint a Zaki még legalább két hazai meccsét kénytelen itt lebonyolítani.

Az új otthonban nem kezdett megilletődötten a Hoverla, a 12. percben a 100. élvonalbeli góljára hajtó Koszirin 12 méteres fejesét védte bravúrral Pjatov kapus. A szögletből előbb Koszirin, majd Jeliszejev szerezhetett volna gólt, de a lehetőségek kimaradtak. Válaszként a 36. percben Eduardo lőtt ajtó-ablak helyzetben mellé.

Fordulás után a bajnok két percen belül eldöntötte a találkozó sorsát. Az 51. percben előbb Mhitarjan fejelt gólt bal oldali beadást követően, rá egy percre pedig Ilsinho mattolta a gólokról ezúttal nem tehető Nagy kapust.

A biztos vezetés birtokában kiengedett a Sahtar és a 86. percben Rajcevicnek egy szabadrúgás után fejjel sikerült szépíteni. A végén az egyenlítésért támadott a Zaki, de kimaradtak a helyzetek, sőt a ráadáspercekben a csereként beállt Szeleznyov a kegyelemdöfést is bevitte góljával.

A Dinamo Kijev ismét csak Ideye találatával tudott nyerni, ezúttal az Arszenal Kijev ellen. Hazai pályán kapott nagy zakót a másik újonc Metalurg Zaporizzsja, illetve a Kárpáti Lviv.

Eredmények: Ungvári Hoverla-Zakarpattya–Sahtar Donyeck 1-3, Krivbász–Csorno­morec Odessza 1-0, Kárpáti Lviv–Illicsivec Mariupol 1-5, Tavrija Szimferopol–Metaliszt Harkiv 0-1, Metalurg Zaporizzsja–Dnyipro 0-4, Voliny Luck–Vorszkla Poltava 1-0, Arszenal Kijev–Dinamo Kijev 0-1, Metalurg Donyeck–Zorja Luhanszk 1-2.

Két játéknap után érdekes végletek alakultak ki a tabellán, hiszen a Sahtar Donyeck mellett még további öt együttes – Dnyipro, Zorja, Metaliszt, Dinamo, Krivbász – szerepel pontveszteség nélkül, míg az alsóházban a Zakarpattya mellett még ugyancsak öt csapat – Metalurg Donyeck, Vorszkla, Tavrija, Metalurg Zaporizzsja, Arszenal – nem szerzett pontot.

Kevés erre az esélye a Hoverlának a hétvégén, hiszen július 28-án, a 3. fordulóban a Dinamo Kijev vendégei lesznek az ungváriak.

(tamási)