Dekanoidze: a rendőrségi reform első szakaszához 300 millió dollárra van szükség

2016. május 14., 10:57 , 801. szám

A rendőrségi reform első szakaszához, amelynek 2-3 éven belül le kellene zárulnia, mintegy 300 millió dollárra van szükség – közölte Hatia Dekanoidze, a nemzeti rendőrség vezetője a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változatának adott interjújában.

„Hogy létrejöjjenek a normális keretek, hogy lehetőségünk legyen átöltöztetni mind a 115 ezer rendőrt, felszerelni a rendőrállomásokat, biztosítani a közlekedési eszközöket, létrehozni a belső adatbázisokat, s felszerelni a munkatársainkat tabletekkel, amelyekre feltölthetők ezek az adatbázisok, mintegy 300 millió dollárra van szükség. Ezek a reform első szakaszának szükségletei, amelyet 2-3 éven belül le kell zárnunk” – közölte a rendőrségi vezető.

„Ami a valóságot illeti, amelyben élnünk kell, a költségvetés 13 milliárd hrivnyát juttat nekünk, amelynek a 90 százaléka a bérekre megy el. Sajnos, azokból a lehetőségekből kell kiindulnunk, amelyekkel ma rendelkezik az ország” – tette hozzá Dekanoidze.

A külföldi támogatásokról, hasznosulásukról, felhasználásuk átláthatóságáról szólva az ukrán nemzeti rendőrség vezetője rámutatott, hogy a világ egyetlen országa és egyetlen szervezete sem ad pénzt az állami költségvetésnek, a támogatások kizárólag célirányosan, konkrét projektek végrehajtására irányulnak. Jóváhagyott mechanizmusok szolgálják a pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését, ezenkívül maguk a donorok is maximálisan részt vesznek a folyamatban, a beszerzésekben – tette hozzá.

„A növekvő bűnözésről, a reformról és annak eredményeiről szólva, számomra nagyon fontos, hogy az emberek megértsék a lényeget: az igazságügyi rendszer valamennyi részét meg kell reformálni, azoknak összehangoltan és kiegyensúlyozottan kell működniük, beleértve a rendőrséget, a bíróságokat, az ügyészséget, az SZBU-t, az adószolgálatot stb. Lehetetlen jó eredményt elérni csak az új nemzeti rendőrségre, az új bíróságra vagy ügyészségre támaszkodva” – mondta el Dekanoidze a DT-nek.

(zn.ua/Kárpátalja)