Tisztújító közgyűlést tartott a KMVSZ

2016. május 18., 08:32 , 801. szám

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) 2016. május 14-én tartotta tisztújító közgyűlését a Rákóczi-főiskola átriumában. A közgyűlés újabb három évre bizalmat szavazott Virág László elnöknek, Barkaszi Ferenc és Pataki Gábor alelnököknek, Szup József titkárnak, valamint megválasztották a szakbizottságokok tagjait és elnökeit is.

A közgyűlés munkájára Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke kérte Isten áldását.

Virág László, a KMVSZ elnöke beszámolójában sikeresnek nevezte a szövetség elmúlt évi tevékenységét, amely kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik és vonzóbb lett a kárpátaljai gazdálkodók és vállalkozók számára. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi években négyszeresére nőtt a tagság létszáma. Az eredmények közül kiemelte, hogy a kárpátaljai méhészek csatlakoztak a KMVSZ-hez, létrehozva a szövetség Méhész Közösségét. Az elmúlt évben két zsák műtrágyát juttattak minden gazdálkodó tagtársuknak, továbbá mindannyian kaptak 40 liter gázolajra talont, ezáltal segítve a földművelést. Az elnök elmondta, hogy remélhetőleg a későbbiekben nagyobb támogatások célba juttatására is lehetőségük nyílik. 2015-ben a KMVSZ szempontjából az év legnagyobb eseménye a II. Turul Expo volt Tiszapéterfalván, július 10–12-én. A KMVSZ tagságával kapcsolatban elmondta, hogy 127 méhész, 251 mezőgazdász és állattenyésztő, 89 iparos és kereskedő, és 17 kézműves – akik a méhészekhez hasonlóan közösségbe szerveződtek a KMVSZ-en belül – alkotják a tagságot. A szövetség elnöke részletesen beszámolt a várható anyaországi gazdaságélénkítő támogatásokról, majd a kárpátaljai magyarság gazdasági helyzetét elemezve kijelentette: „Megállapítom, hogy megmaradásra vagyunk ítélve. Ennyi életerős fiatal jelenléte feljogosít arra, hogy ilyet mondjak. Nekik kell megadni mindent terveik megvalósításához, mert ők jelentik a jövőt.”

Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a magyar kormány erejéhez mérten igyekszik támogatni Kárpátalját. „Tavaly csak a kormányzati szervek részéről nagyjából hárommilliárd forint áramlott Kárpátaljára. Néhány héttel ezelőtt a magyar kormány rendkívüli kormányzati intézkedés keretében 2 milliárd 140 millió forintos újabb fejlesztési forrásokat jelentett be, amelyek közül többek között a beregszászi főiskola kampuszának fejlesztése finanszírozható. Elindult az a hároméves gazdaságfejlesztési program, amelynek keretében idén kétmilliárd, jövőre ötmilliárd és 2018-ban további ötmilliárd forint, tehát összesen 12 milliárd forint költségvetési forrás kerül kárpátaljai magyar vállalkozókhoz, kiegészülve azzal, hogy már idéntől hozzáférhető az Eximbanknak az a 20 milliárd forintos kerete, amelyet elsősorban olyan vállalkozások számára szeretnének megnyitni, amelyek magyarországi „lábbal” rendelkezve Kárpátalján teremtenek a magyar munkaerőnek magyar jövőt. Ebben a folyamatban kulcsszerepe van a KMVSZ-nek, mint a magyar kormány stratégiai partnerének” – emelte ki a kormánybiztos.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke szeretettel köszöntötte azt a 400 bátor és merész embert, aki ilyen politikai, gazdasági körülmények között vállalkozni mer Ukrajnában. Hangsúlyozta, hogy minden felemelkedésnek alapja a jól működő gazdaság. Orosz Ildikó kifejtette: „Az, hogy most ilyen sokan vagyunk, az egy megerősödő, jól működő gazdaság eredménye, úgy hívják, hogy Magyarország. Hiszen a magyar állam politikai és gazdasági ereje kihat az adott régión belül mindenkire, és kihat ránk is. Kihat az iskolaválasztásra, és kihat arra, hogy mit, meddig és hogyan merünk vállalni magyarságunkból.”

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Ukrajna Legfelső Tanácsának képviselője elmondta, hogy a magyarországi támogatások folyósítását bonyolító struktúra hamarosan föláll, amely a pályázat meghirdetésével fog foglalkozni és a javaslatok megtételével a magyarországi döntéshozók irányába. „Tudjuk azt, hogy ezek a feladatok egyáltalán nem könnyűek sem a mi számunkra, sem pedig Magyarország számára, hiszen egy új dologról van szó, amely mind nagyságrendjében, mind pedig szerkezetében korábban nem látott támogatás. Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak ellendrukkerei is, hiszen azt gondolják, hogy ezt nem tudjuk megcsinálni, nem tudjuk hova felhasználni, ez azonban nincs így. A kárpátaljai magyarság minden lépése jelzi, hogy képes arra, hogy összefogjon, megfontolt döntéseket hozzon a saját helyzetének javítása érdekében” – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke. Elkerülendő a korábbi visszaéléseket, olyan rendszert igyekeznek megszervezni, amely teljes egészében átlátható, tiszta és becsületes lesz, kizárva, hogy személyes kapcsolatokon keresztül, vagy korrupt módon intéződjön a támogatások odaítélése. Emiatt a leendő kuratórium tagjai és a családtagjaik sem pályázhatnak. „Ha jól csináljuk, ennek a támogatási programnak rendkívül nagy szerepe lesz a kárpátaljai magyarság jövője szempontjából” – emelte ki Brenzovics László.

Zán Fábián Sándor református püspök egy, a Példabeszédek könyvéből vett idézettel figyelmeztette a jelenlévőket: „Aki rosszal fizet a jóért, annak a házából nem távozik el a baj.” Látva a magyar kormány jóindulatát, arra kérte a kárpátaljai magyar vállalkozókat, hogy egymás iránt is legyenek jóindulattal, és fogjanak össze, hogy a teljes magyar közösségünk naggyá és sikeressé válhasson.

Köszöntötte továbbá a közgyűlést Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének társelnöke, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Szuhóczky Gábor, az EuroAdvance Kft. ügyvezető igazgatója, Őrhidi László, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke, dr. Hancsók Szabolcs Levente, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztályának referense és Bocskai István, Szentes város ipari parkjának referense.

A közgyűlés ezt követően egyhangúlag választotta újra Virág László korábbi elnököt, aki megköszönte a bizalmat és megígérte, hogy meg fogja hálálni azt. Majd az újraválasztott elnök javaslatára újra bizalmat kapott két korábbi alelnöke is, Pataki Gábor általános alelnök és Barkaszi Ferenc földművelésért felelős alelnök. A KMVSZ titkárává Szup Józsefet választotta a közgyűlés.

Badó Zsolt