Újdonságok a gasztroenterológiában

Orvoskonferencia a kárpátaljai magyarul beszélő orvosok számára

2016. május 18., 09:42 , 801. szám

A Kárpátalján praktizáló és magyarul is beszélő orvosok tavalytól – amennyiben pályáztak – fizetéskiegészítést kaptak, és továbbra is kapnak majd a magyar államtól. Az anyagi támogatáson túl az anyaország szeretne hozzájárulni orvosaink szakmai fejlődéséhez is, ezáltal pedig elősegíteni a kárpátaljai egészségügyi helyzet javulását. Az említett cél elérése érdekében első ízben szervezett magyar nyelvű orvoskonferenciát Újdonságok a gasztro­enterológiában címmel dr. Grezsa István kormánybiztos és a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet a beregszászi főiskolán.

A Rákóczi-főiskola Esztergom termében több mint kétszáz magyar és magyarul is beszélő kárpátaljai orvost és egészségügyi dolgozót köszöntött Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica civilszervezet igazgatója.

Házigazdaként dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora is szólt a konferencia résztvevőihez egy kárpátaljai anekdotával rávilágítva, hogy a pontos orvosi diagnózis felállításához mennyire fontos, hogy beszélje az anyanyelvünket az orvos. A rektor asszony elmondta, hogy ma már könnyebben találhatnak a magyar betegek magyarul is beszélő orvost vidékünkön. Ugyanis tavaly a fizetéskiegészítési pályázat részeként nyíltan vállalták orvosaink, hogy regisztrálnak az Itt Magyarul Is honlapon, amit a Pro Cultura Subcarpathica kárpátaljai civilszervezet talált ki és hozott létre 2012-ben. Ezt az internetes felületet a magyar kormányzat bevonta a támogatási programjába, amelynek segítségével könnyebbé vált a szakmai kapcsolatok létesítése, és bárki által elérhetővé váltak a magyar nyelven is beszélő kárpátaljai orvosok adatai.

Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos örömmel konstatálta, hogy több mint 200 kárpátaljai orvos jelent meg a szakmai fórumon, majd köszönetet mondott a négy neves magyarországi előadónak, akik vállalták, hogy a gasztroenterológia témakörében előadást tartanak Beregszászban. A kormánybiztos, aki maga is orvos, elmondta: „Magyarország erejéhez mérten igyekszik segíteni nemcsak a kárpátaljai magyar közösséget, hanem az ugyanolyan szükséget szenvedő kárpátaljai többségi nemzetet is.” Grezsa István bejelentette, hogy ha a mostani orvosi konferencia eredményesnek bizonyul, és fogadókészség mutatkozik, akkor újabb konferenciákat szerveznek majd az orvostudomány más területein is. Bejelentette továbbá, hogy a magyar kormány által a magyarul is tudó egészségügyi dolgozók számára adott fizetéskiegészítések 2017-től a magyar költségvetés részévé válnak. Elmondta, hogy a második félévben a leginkább rászoruló nővérek is meg fogják kapni az említett fizetéskiegészítést, valamint a magyar kormányzat vállalta a Munkácson lévő Kárpátaljai Megyei Gyermekkórház tetőszerkezetének a cseréjét, négymillió forint értékben, ígéretet tett arra, hogy a Nagyszőlősi Járási Kórház Gyermekosztályának két kórtermét a Gyermekmentő Szolgálattal közösen XXI. századi színvonalon fogják rendbe hozni. Továbbá a református egyház közreműködésével szeptemberben három járási kórház számára biztosítanak vadonatúj ultrahangkészüléket a kormánybiztosság szervezésében és anyagi hozzájárulásával.

Köszöntötte a konferencia résztvevőit dr. Bíró Erzsébet, a Kárpátaljai Közigazgatási Hivatal Egészségügyi Főosztályának elnökhelyettese is. Elmondta, hogy dr. Grezsa István kormánybiztossal végiglátogatta a kárpátaljai kórházakat, szociális otthonokat, és a felsoroltakon túl még a szociális szféra számára is lesznek támogatások. „El kell mondjam, hogy minden intézménynek a vezetője és az orvosok nagyon örültek annak, hogy ilyen segítség jön Magyarországról” – hangsúlyozta Bíró Erzsébet, majd a Bibliára utalva megjegyezte, hogy a kárpátaljai egészségügyben szükség van a hálóra és a halra is. Köszönetet mondott a támogatásért a magyar kormányzatnak és a professzoroknak, akik vállalták a kárpátaljai orvosok szakmai továbbképzését.

A magyarországi előadók közül elsőként prof. Altorjay István ismertette a felső és alsó tápcsatornai vérzések diagnosztikájának és kezelésének legkorszerűbb módszereit. A Debrecenből jött orvosprofesszor azt is elárulta, hogy személyesen kötődik vidékünkhöz, hisz édesapja Rahón született.

A Budapestről érkezett dr. Her­szényi László a savfüggő kórképek aktuális kérdéseiről tartott előadást. Dr. Palatka Károly Gyulladásos bélbetegségek modern kezelése címmel, míg dr. Papp Mária A máj­cirrhosis és szövődményei címmel tartottak értékes szakmai előadást.

A konferencián jelen volt Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul, valamint dr. Oroszi Pál, a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesületének elnöke is.

dózsa