Kárpátaljáról – röviden

2016. május 18., 11:36 , 801. szám

Megégett a lakását oltó férfi

Súlyos égési sérüléseket szenvedett az a munkácsi férfi, aki otthonában maga próbálta oltani a gázkazán okozta tüzet – jelentette a Zakarpattya Online.

A kárpátaljai operatív mentőszolgálatot vasárnap, nem sokkal éjfél után riasztották a munkácsi Koszmonavtyiv utcai ház első emeleti lakásában keletkezett tűzhöz. A riasztás a tulajdonostól érkezett, aki arra ébredt az éjszaka közepén, hogy a gázkazán tüzet okozott. A 42 éves férfi nem várta meg, amíg a helyszínre érnek a tűzoltók, hanem elzárta a gázcsapot, s maga látott neki az oltásnak. Gyorsan végzett a lángok elfojtásával, ám eközben III. és IV. fokú égési sérüléseket szenvedett a kezén, a lábán és az arcán. A mentők a sérültet a munkácsi katonai kórházba szállították.

A lángok megrongálták a gázbojlert és a gázórát, valamint a konyhaszekrény is megégett. A tűz keletkezésének okát még vizsgálják a szakemberek.

Gondok a nagyszőlősi idősotthonban

Az emberi jogok megsértéséről számolt be a Nagyszőlősi Geriátriai Panzióban tett harmadik látogatás után Oleh Hrihorjev, az emberi jogi megbízott kárpátaljai regionális koordinátora, valamint Anasztaszija Kljuha, az ombudsmani hivatalnak a nemzeti prevenciós mechanizmus megvalósításával összefüggő kérdésekben illetékes részlegének szakembere – írja a Zakarpattya Online.

A cikk szerint az idősotthon 150 lakója számára alig változott valami a jogvédők előző két látogatásának eredményeként. Panasz érkezett egyebek mellett az egészségügyi ellátás minőségére, az elégtelen mesterséges megvilágításra, a higiéniai eszközökkel való elégtelen ellátásra (havonta egy tekercs vécépapírt utalnak ki).

Az emberi jogi szakértők mostani látogatása során egy sor, a mozgáskorlátozottak életkörülményeivel kapcsolatos hiányosságra derült fény.

„Az ágyhoz kötött súlyosan fogyatékos és beteg lakók az intézmény felső emeletein élnek. Elpanaszolták, hogy néha hónapokig nincsenek friss levegőn. Nem hajtották végre a korábbi látogatások alapján tett ajánlásokat sem, többek között ami a küszöbök eltávolítását illeti. A három felvonó közül csupán kettő működik, s csak egy alkalmas a tolószékek számára” – mutatott rá Anasztaszija Kljuha.

A Munkácson élő menekültek egy része visszatért az ATO övezetébe

Beszüntették a juttatások folyósítását a hazatért menekülteknek – jelentette a mukachevo.net.

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottsága munkaügyi és szociális főosztályának ellenőrei az állami migrációs szolgálat városi osztályának dolgozóival, valamint rendőrségi járőrökkel közösen ellenőrzik az Ukrajna ideiglenesen megszállt területeiről vagy a terrorellenes művelet (ATO) övezetéből áttelepült személyek tényleges tartózkodási helyére vonatkozó információkat. Az ellenőrzés egyetlen napja alatt megállapítást nyert, hogy az ideiglenesen Munkácson élő 39 személy közül hatan távoztak, tartózkodási helyük nem ismert.

A szóban forgó polgárok telefonon közölték, hogy visszatértek állandó lakóhelyükre (Makijivka, Krasznij Lucs, Donyeck). Döntés született arról, hogy ideiglenes tartózkodási helyükön megszüntetik a juttatások folyósítását számukra – közölte a Munkácsi Városi Tanács.

Kárpátalján a Nagyszőlősi járásban a legolcsóbb szamóca és a cseresznye

A lakosság csekély vásárlóereje miatt jelentősen visszaesett a korai szamóca és cseresznye ára – írja a Novini Zakarpattya.

Míg néhány nappal ezelőtt az áruk még meghaladta a kilogrammonkénti 30 hrivnyát, jelenleg a Nagyszőlősi járásban a kiskereskedelmi forgalomban 15 hrivnyáért kapható a szamóca, a cseresznye pedig 20 hrivnyába kerül.

A nagybani árak szintén csökkentek, esetenként akár 10 hrivnyáért is kapható szamóca.

A szamócaárusok elmondása szerint váratlanul érte őket az árzuhanás, tekintettel a palántaárakra és az elvégzett munkára, nem éri meg számukra ilyen olcsón értékesíteni a szamócát.

65 millió hrivnyát vallottak be a kárpátaljai milliomosok

Az év első négy hónapja során beérkezett adóbevallások összesítése alapján Kárpátalján 26 milliomos adózott, akik összesen 65 millió 472 ezer hrivnyát vallottak be – jelentette a Novini Zakarpattya az Állami Fiskális Szolgálat kárpátaljai megyei igazgatóságának tájékoztatása alapján.

A közlemény szerint a bevallott jövedelmek bérekből, ingatlaneladásból, örökölt vagy ajándékba kapott tulajdonból, ingatlan lízingjéből vagy bérbe adásából, befektetésből, külföldről és egyéb forrásokból származnak.

A bevallott jövedelmek után a helyi és az állami költségvetésekbe több mint 3,97 millió hrivnya személyi jövedelemadó és több mint 396 ezer hrivnya hadiadó folyt be.

Megfojtotta élettársát a lakó

Gyilkossággal végződött egy veszekedés az ungvári Zaliznicsna utcában – jelentette a Novini Zakarpattya.

A tragédia a hajnali órákban történt a kilencszintes lakóház egyik első emeleti lakásában, amelyet néhány évvel ezelőtt vásárolt meg egy Csapról a megyeszékhelyre költözött fiatal nő. A szomszédok elmondása szerint a nő élettársával, egy negyven év körüli örmény férfival élt együtt a lakásban.

A gyilkosságról először ugyancsak a szomszédok értesültek, akik hajnali három körül kiáltásokat, dübörgést, sikolyokat hallottak kiszűrődni a lakásból.

Amikor megérkezett a rendőrség, a nő már nem élt. A férfi, aki a helyszínen várta be a rendőröket, elmondta, hogy vitába keveredtek, s ennek hevében fojtotta meg az áldozatot. Az ügyben szándékos emberölés vádjával indult eljárás.

Összeállította: ntk