Csirkék avitaminózisa

2012. június 1., 10:00 , 594. szám

Három hét telt el a csibéim kikelése óta, s többjük szemhéja most megduzzadt, valamilyen könnyes anyag szivárog a látószervükből, ezenkívül gyengék, étvágytalanok, s nem növekednek olyan mértékben, mint az egészséges csirkék. Mi lehet a bajuk, s meg lehet-e még menteni őket? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy guti olvasónk. Kérdéseit Varga Béla jánosi körzeti állatorvoshoz továbbítottuk.

– Az állatok minden bizonnyal avitaminózisban szenvednek – fejti ki beszélgetőtársam. – Az aprójószágok kikelésük után gyorsan kezdenek növekedni, s többnyire két-három hét alatt felélhetik a retinol (A-vitamin)-tartalékukat, mely még a tojásból való kibúvásuk előtt, a tojássárgából épült be a szervezetükbe. Ám ha kisebb méretűek a tojások, s kevesebb tojássárgát tartalmaznak, már korábban is kifogyhat a szervezetükből a nevezett vitamin. Így általában két-három héttel a kikelésük után A-vitaminhiány léphet fel náluk. A betegség leggyakoribb tünete, hogy gyulladásba kerül a szemük, megduzzad a szemhéjuk, s könnyes-gyulladásos váladék szivárog belőle. Emellett étvágytalanokká válnak, legyengülnek, növekedésük elmarad a többi csibéétől, elhúzódnak a társaiktól, a pihéik pedig felborzolódnak. Ha a gazdák nem fordulnak állatorvoshoz, egy-két hét alatt elpusztulnak, az elhullott tetemeket megvizsgálva észrevehetővé válik, hogy a bőrük szinte teljesen ki van száradva, amennyiben pedig állatorvossal felboncoltatják, felfedezzük, hogy zsugorodásnak indult a májuk. A betegség későbbi életszakaszban is felléphet, nevezetesen akkor, amikor öt hónappal a kikelésük után a jószágok már tojni kezdenek, ám a beteg egyedek tojástermelése elmarad az egészségesekétől, s a kór elhanyagolása esetén két hónap elteltével eplusztulnak. Az A-vitaminhiányos, tollasodó aprójószágoknál megfigyelhetjük, hogy visszamaradnak a fejlődésükben, nem tollasodnak olyan gyorsan, mint a társaik, a tollaik pedig borzosak. A kór szövődményeként pedig mind a kiscsibéknél, mint az idősebb aprójószágoknál gyulladásba kerülhet a nyelőcső, a bélrendszer, illetve a tüdő.

– Miként lehet kezelni a kórt?

– A-vitamint kell juttatni a csirkék szervezetébe. Már vannak olyan tápok, melyek A-vitamint is tartalmaznak, s nyolc hétig kell adni ezeket a készítményeket a beteg állatoknak, melyek ebben az esetben nem szorulnak rá, hogy még orvosságokat is kapjanak. Ha viszont a gazda nem tud beszerezni ilyen tápokat, akkor retinolt tartalmazó gyógyszerekkel segítünk a baromfikon. Minden reggel – a betegek állapotától függően – 2-3 milliliter gyógyszert juttatunk a csibék egy liternyi ivóvizébe. A kúra egy hétig tart. A már tojni kezdő aprójószágok esetében pedig reggelenként 2-3 milliliter orvosságot csepegtetünk 2-3 liter ivóvízbe. Nagyon fontos, hogy folyamatos jelleggel, rengeteg zöldtakarmányt, füvet kapjanak mind a csirkék, mind az idősebb állatok, mely takarmányok A-vitaminban bővelkedő karotint tartalmaznak. A már tojást rakni kezdő, de A-vitaminhiányban szenvedő fiatal tyúkoknak legalább két hónapig kell adni retinolt tartalmazó tápokat, s ugyancsak jó hatással van rájuk a sok karotint tartalmazó sárgarépa, a káposzta. Lucernából, csalánból és lóheréből pedig készletezzünk zöldmasszát a számukra, s télen is lássuk el őket ezzel a masszával.

Lajos Mihály