Hogyan szabaduljunk a büntetőkamattól?

2016. június 1., 08:34 , 803. szám

„Nem tudjuk fizetni a törlesztőrészleteket, ezért a bankunk minden hónapban büntetőkamatot számít fel, ami havi ezer hrivnyával növeli amúgy sem csekély terheinket. Képtelenek vagyunk egy összegben visszafizetni a kölcsönt, s hiába kértük, a bank nem engedélyezi a hiteltörlesztés átütemezését. Mit tehetünk ebben a helyzetben, hogyan érhetnénk el, hogy legalább a büntetőkamattól megszabaduljunk?”

– A bankoknak jogukban áll büntetőkamatot felszámítani, amennyiben az adós nem fizeti a hitelszerződésben vállaltak szerint a kölcsön részleteit, vagy a kamatterheket. Ezt a jogukat rögzíti a hitelszerződés, s a bankok rendszerint nem mulasztják el, hogy alkalomadtán éljenek a lehetőséggel. E tekintetben láthatóan az önök pénzintézete sem jelent kivétel.

Sajnos, arra sincs mód, hogy valamiképpen rákényszerítsék a bankot a hiteltörlesztés átütemezésére, erre kizárólag a pénzintézet beleegyezésével kerülhet sor. Véleményem szerint akkor van esélyük elérni a büntetőkamat teljes vagy részbeni visszavonását, ha megállapodnak a hitelezővel legalább a kölcsön egy részének visszafizetéséről. Ebben az esetben még az is előfordulhat, hogy – büntetőkamat-mentes – részletfizetési lehetőséget kapnak a hitel fennmaradó részére.

Felhívnám a figyelmüket, hogy a megállapodást írásba kell foglalni, s mivel az efféle ügyleteknek általában rengeteg buktatója van, nem árt, ha egy hitelszerződésekben jártas ügyvédet is visznek magukkal a bankba.

hk