Újra lendületben a kárpátaljai református fiatalok

12. Lendület Református Ifjúsági Találkozó

2016. július 6., 09:25 , 808. szám

12. alkalommal rendezte meg július 2-án a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) legnagyobb programját, a Lendület ifjúsági találkozót. Az eseményre közel 2000 magyar fiatal érkezett Kárpátalja minden református gyülekezetéből. A grandiózus programnak a tiszapéterfalvai vidámpark adott otthont.

A találkozó reggeli perceit Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) püspöke áhítattal nyitotta meg. Arra biztatta a fiatalokat, hogy a napot igyekezzenek azzal a királlyal tölteni, akiről szól a találkozó, értelmet adva az ottlétnek. Az áhítatot követően az új KRISZ-tagok fogadalomtétele következett, ahol a régi tagok is megerősíthették egykori elköteleződésüket.

Idén sem maradt le a zenei szolgálat a palettáról. A rendezvény állandó dicsőítő főzenekara immáron több éve a beregszászi központú Trinitas Band, akik most is jó hangulatot teremtve, fiatalos lendülettel szolgáltak az alkalmon.

A rendezvényen Nagy Béla, a KRE főgondnoka köszöntőjében elmondta, hogy a kárpátaljai református fiatalság legfőbb feladata, hogy világítson és fény legyen, példát állítva cselekedetei által. „Isten országa tibennetek van, egyházunk jövője és a magyar reformátusság megmaradása titőletek függ” – fogalmazott a főgondnok. 

Schanda Tamás János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára a közösségben való élet pozitívumait méltatta. „Amikor az ember közösséghez tartozik, olyanok lehetünk benne, amilyenek valóban vagyunk. Amikor ifjúságügyről, fiatalokról beszélünk, közösségekről beszélünk. Fontos, hogy minél több fiatal tudja azt meg, hogy közösségben élni jó.” Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára egyformán fontos minden magyar fiatal, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén élnek.

Fejes Norbert a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) képviseletében Szász Jenő elnök üdvözletét tolmácsolva kifejtette, hogy a KRISZ munkája szorosan összefügg az intézet céljainak kitűzésével, ezért igyekeznek lehetőségeikhez mérten a szervezet mellé állni, és támogatni annak tevékenységét.

Szontágh Szabolcs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Ifjúsági Irodájának vezetője arról a bizalmi és egységkörről beszélt, mely nagyban hozzájárult az alkalom megvalósulásához.

A köszöntéseket követően a délelőtti előadás főelőadója Sóskuti Zoltán, a Budapest–rákoskeresztúri református gyülekezet lelkipásztora volt, aki előadásában a találkozó fő témájához kapcsolódva – Ki a Király? – hirdette az igét. Felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy csak egy járható út van, és egyszerre nem lehet a szívnek két királya. Ha Krisztust választjuk, akkor alázatosan, szeretettel kell járni a kijelölt utat.

A délutáni órákban sem lehetett unatkozni, hiszen a programok színes választéka tárult az érdeklődők elé. A színpadon folyamatos dicsőítő koncertek zajlottak a Grace, az Almanach és a Laudis együttesek közreműködésével. A Lídia Műhely, a Sárospataki Református Teológia és a Kárpát-medencei református Csillagpont elnevezésű találkozó munkájából is lehetett ízelítőt kapni. De lehetőség volt a kézművesség színes világába is belekóstolni:  szövés, fonás, agyagozás, bőrművezés, fafaragás várta az érdeklődőket. A FRIGY (Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet) 4 érzék színházzal várta a fiatalokat. A KRISZ TiBoRKA alapszervezete a Lendület legkirályabb arca elnevezésű programmal várta az ifjú lovagokat, ahol ügyességi vetélkedők alkalmával nyerhette el a hercegnő kegyét a legrátermettebb. Az Egy perc és nyersz című játékban a kreativitás és ügyesség alapján értékes nyereményekkel gazdagodtak a játékos kedvűek. A vidámpark sem maradt csendben: az óriáskerék, a centrifuga és a hullámvasút igen nagy népszerűségnek örvendett.

A szervezők – mint minden évben – idén is gondoskodtak arról, hogy a különleges programok mellett a fiatalok kellő táplálékhoz is jussanak. A tiszapéterfalavi, tiszabökényi, tiszaújlaki, tivadari, fertősalmási, feketepataki, forgolányi és szőlősgyulai református gyülekeztek segítségével mind a kétezer ifjúnak finom ebédben lehetett része.

A rendezvény zárásaként Mikó István Boldizsár partiumi lelkipásztor evangelizált, aki felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy valóban a helyükön vannak-e a Királyok Királya nélkül?

Az idei rendezvénynek a találkozáson kívül egy nagyon komoly célja is volt: a KRISZ elsőként csatlakozott a KRE által meghirdetett felhíváshoz, melyben az idén Kárpátalján is átvonuló viharzóna károsultjai számára gyűjtést indítottak. A találkozón 9500 hrivnya és 111 500 Ft gyűlt össze a nemes célra.

Hogy a rendezvényt évente sikerül megszervezni, az hatalmas összefogásról és bizalomról tanúskodik. Hiszen számtalan szervezet állt a találkozó mellé. A teljesség igénye nélkül: a kisvárdai Protone hangstúdió, a Pro Cultura Subcarpathica, a MRE Zsinati Ifjúsági Irodája, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. De rengeteg önkéntes fiatal, lelkész, polgárőr segítette munkájával az alkalom létrejöttét.

Valódi élő közösségről tanúskodott a Lendület, melynek üzenete, hogy a kárpátaljai református fiataloknak – ha továbbra is ilyen összefogással, fiatalos lendülettel, és odaadással végzik szolgálatukat – van jövőjük.

Váradi Enikő