Kártevők az intenzív zöldségtermesztésben: a molytetvek

2016. július 27., 08:14 , 811. szám

A molytetvek (lisz­tes­kék) 1-2 mm nagyságú szúró-szívó szájszervű rovarok. Bár a zöldségféléken több fajuk is előfordul, a legjelentősebb közülük az üvegházi molytetű.

A melegigényes hajtatott zöldségfélék és dísznövények legjelentősebb levélkártevője tipikusan sok tápnövényű faj, de néhány tápnövényét, mint az uborkát, a paradicsomot, a padlizsánt, a gerberát, a muskátlit, a krizantémot stb. előnyben részesíti. Számos gyomnövény is a tápnövényei közé tartozik.

Növényházakban egész évben, a szabadban a nyári hónapokban károsít. Az üvegházi molytetű táplálkozó egyedei a leveleket szívogatják. A károsított növények visszamaradnak a növekedésben, csökken a termés mennyisége. A kártevő a növényből elvont tápanyag egy részét mézharmat formájában üríti a levelekre és a termésre. A mézharmaton megjelenő korompenész jelentősen rontja a termés minőségét, csökkenti az asszimilációs felületet. Az üvegházi molytetű veszélyességét fokozza vírusterjesztő tevékenysége.

Az üvegházi molytetű imágói a fiatal levelek fonákján szívogatnak, és a tojásaikat is oda helyezik el. A lerakott tojások száma a tápnövénytől függ, akár a több százat is elérheti. A hajtatott zöldségfélék közül a legtöbb tojást az uborkára rakja, kevesebb kerül a paradicsomra, és még kevesebb a paprikára. A lárvák 25°C-on egy hét alatt kelnek ki, majd a levél fonákján alkalmas helyet keresnek és egy-két nap alatt letelepszenek. A továbbiakban a lárvák helyhez kötötten, viaszburok védelmében szívogatják a növény leveleit. A lárvák többszöri vedlést követően nem táplálkozó nimfává, majd ismét táplálkozó imágóvá alakulnak. Egy nemzedék kifejlődési ideje 3-4 hét.

A kémiai védekezésnél figyelembe kell venni, hogy a rovarölő szerektől elsősorban a mozgó lárvák és az imágók ellen várhatunk jó eredményt. A vegyi védekezést egy nemzedék kifejlődési ideje alatt több alkalommal is meg kell ismételni. A készítményeket a rezisztencia kialakulásának elkerülése végett úgy válasszuk meg, hogy azok több hatóanyagcsoportból kerüljenek ki. Ha az üvegházi molytetű elleni védekezés permetezés formájában történik, azt úgy végezzük el, hogy a növényvédő szer a kártevő élőhelyére, a levelek fonákjára kerüljön. Ez különösen a kizárólag a lárvák elleni védelemre javasolt Applaud 25 WP és a Nomolt 15 SC készítmények esetében fontos. Az említett szerek a lárvák elleni hatásukat mintegy három hétig megőrzik, így gyakori használatuk felesleges. A védekezés eredményességét további szisztemikus – Mospilan 20 SP, Chess 25 WP – vagy mélyhatású – Lannate 20 L – szerekkel végzett kiegészítő kezelésekkel növelhetjük.

Az üvegházi molytetű elleni védekezés a fürkész darazsak kibocsátásával biológiai úton is eredményes.

Molytetű ellen használható ké­szít­mények:

Készítmény Töménység
Admiral 10 EC 0,05%
Applaud 25 WP 0,1%
Bi 58 EC 0,1%
Chess 25 WP 0,1%
Confidor 200 SL 0,125%
Decis 2,5 EC 0,05%
Lannate 20 L 0,15%
Mospilan 3 EC 0,06%
Mospilan 20SP 0,025%
Nomolt 15 SC 0,1%
Sanmite 20 WP 0,1%
Sherpa 0,04%
Talstar 10 EC 0,02%

 

Őrhidi László, a „Pro agricultura Carpathica”

Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója