Nőttek az átlagbérek júniusban

2016. július 29., 10:01 , 812. szám

Júniusban 5,34 ezer hrivnya volt az átlagbér Ukrajnában, ami 7,1 százalékkal, azaz 353 hrivnyával több, mint 2016 májusában – jelentette a liga.net az Állami Statisztikai Szolgálat tájékoztatása alapján.

A szolgálatnál hozzáteszik, hogy a közölt adatok nem veszik figyelembe az Oroszország által ideiglenesen megszállt Krím és a Donyec-medence egyes részeinek számait.

Éves viszonylatban, 2015 júniusához képest 24,1 százalékkal nőtt az átlagbér.

A legmagasabb átlagbért – 26,1 ezer hrivnyát – hagyományosan a légi közlekedési ágazatban foglalkoztatottaknál rögzítették. Második helyen következnek a bankárok és a biztosítási ügynökök valamivel 10 ezer hrivnya alatti átlagbéreikkel.

Az informatikai és telekommunikációs ágazat dolgozói átlagosan 9,3 ezer hrivnyát vihettek haza júniusban. A közlekedési ágazatban az átlagbér nagyságrendileg 5,7 ezer hrivnya volt, a technikusoké és tudósoké 7,744 ezer hrivnya.

A legalacsonyabb bérezése – 2,8 ezer hrivnya – a posta munkatársainak és a futároknak volt. A mezőgazdaságban 4,1 ezer hrivnya volt az átlagbér.

Ami az egyes régiókat illeti, a legmagasabb átlagbért – több kint 8,5 ezer hrivnyát – hagyományosan Kijevben vihették haza a fizetésből élők, őket a Donyeck megyeiek követték körülbelül 6 ezer hrivnyával. A legalacsonyabbak Ternopol és Csernyivci megyékben voltak a bérek júniusban: átlagosan 4, illetve 4,14 ezer hrivnya.

(liga.net/Kárpátalja)