Kártevők az intenzív zöldségtermesztésben: A levéltetvek

2016. augusztus 3., 08:19 , 812. szám

A zöldségféléken több levéltetűfaj is károsít. Közülük a leggyakoribb fajok a zöld őszibarack-levéltetű, az uborka-levéltetű, a zöldfoltos burgonya-levéltetű és a feketerépa-levéltetű. A felsorolt fajok hajtatásban és szabadföldön egyaránt károsítanak.

Kártételük kétféle, részben közvetlen kár, amely a növények szívogatásából adódik, részben pedig közvetett, ami a vírusos betegségek terjesztésének következménye.

A levéltetvek elsősorban a növény fiatal, növekvő hajtásait szívogatják. Szívogatásuk nyomán a hajtások rendellenesen növekednek, a levelek torzulnak.

A levéltetvek a növényből felvett tápanyag egy részét ragadós anyag, úgynevezett mézharmat formájában ürítik a növény felületére. A hajtató­lé­te­sít­mény­ben zöldséget termesztők számára ismerős látvány a fekete talajtakaró fólián csillogó folt, amely olyan, mintha cukros vízzel volna bepermetezve a felület. Ebből már tudható, hogy a folt feletti növényen, a levél fonákján tetűkolónia telepedett meg.

A mézharmaton megtelepedő gomba a korompenész. A korompenész erősen csökkenti a levéllemez asszimilációs felületét, rontja a termés áruértékét.

A tünet a levéltetvek tömeges elszaporodásakor jelentkezik. A levéltetvek rendszerint elhagyják azokat a növényeket, amelyek hajtásnövekedése lelassult, és új, táperős növényt keresnek. A levéltetvek vándorlását, nagyobb távolságra való eljutásukat a szárnyas alakok kialakulása teszi lehetővé.

A beteg növényen szívogató levéltetvek a vírusos növénybetegségek terjesztői.

A levéltetvek gyorsan szaporodó állatok. Szabadföldön a telet tojás alakban, rendszerint fás szárú növényeken vagy növénymaradványokon vészelik át. Fejlődésük rendkívül gyors. Egy-két hét alatt a lárvából szaporodóképes egyed fejlődik. Az idei, viszonylag enyhe tél miatt a fóliaházakban már május elején találtunk levéltetű-fertőzést.

A kártétel elkerülése végett a növényállományban megjelenő levéltetvek ellen haladéktalanul védekezni szükséges. A levéltetvek megjelenésekor Pirimor 50 DP, Decis 5 EC, Judo készítményekkel védekezhetünk. Ha a levéltetvek már a besodródott levelek fonákján szívogatnak, akkor a Chess 2 WP, Mospilan 20 SP, Bi 58 EC, Lamate 20 L készítmények használhatók eredményesen.

Növényházban a levéltetvek természetes ellenségeinek felhasználásával biológiai úton is védekezhetünk.

A levéltetvek ellen, ahol lehet, nagy permetnyomással, áztatásszerűen, 1000-2000 l/ha

lémennyiség kijuttatásával védekezzünk.

A levéltetvek ellen felhasználható készítmények:

Készítmény Töménység
Bi 58 EC 0,1%
Chess 25 WP 0,04%
Confidor 200 SL 0,05%
Decis 2,5 EC 0,5 l/ha
Karate 2,5 EC 0,3-0,4 l/ha
Karate 5 EC 0,2-0,3 l/ha
Pirimor 0,35-0,5 kg/ha
Sumi-alfa 0,3 l/ha
Talstar 10 EC 0,2 l/ha
Unifosz 50 EC 0,1%
Vektafid A 1,0%

 

Őrhidi László, a „Pro agricultura Carpathica”

Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója