Honismereti kiránduláson a KMKSZ BKSZ

2016. augusztus 3., 09:27 , 812. szám

A Tisza forrásvölgyében, a Máramarosi havasok hegyeinek különleges világában járt honismereti kiránduláson július 30. és 31. között a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete. A szervezet életében hagyománnyá vált, hogy évente ellátogat vidékünk történelmi nevezetességeihez. Az idei két busznyi, 100 fős csapatba Gátról, Gutról , Nagybégányból, Kisbégányból és Beregszászból is érkeztek résztvevők. Míg a gáti és guti csapat Sin József, a KMKSZ BKSZ elnökének vezetésével a Tisza forrásvölgye felé vette az irányt, addig a bégányi csapat Komáromi Ibolya vezetésével a Szinevéri-tavat és az azt körülvevő csodálatos természeti szépségeket tekintette meg.

A Sin József vezette csapat első állomása az egykori máramarosi koronaváros, Visk volt. A helyszínen Czébely Lajos helytörténész várta a látogatókat, aki a község legnevezetesebb, a 14. században épült református erődtemplomát mutatta be és mesélte el annak történetét. Ezt követően a lelkes csapat meglátogatta a híres Sajáni üdülőzónát, mely igen gazdag ásványvízforrásairól ismert. A rövid kis kitérőt követően a busz továbbhaladt a megjelölt úton a Tisza mentén, érintve az Osztrák–Magyar Monarchia idején megjelölt helyszínen Európa közepét, ahol a hosszú út után mindenki jóízűen fogyasztotta el ebédjét. A hosszabb pihenő után a csapat lassan megérkezett a Tisza forrásvölgyébe, majd a festői szépségű Kőrösmezőre. A máramarosi hegyvonulatok, a friss, tiszta, üdítő levegő, és a Fekete-Tisza folyása igazán különleges látványt nyújtanak a hegyek között elterülő községben. Amíg szorgos kezek a bográcsosnak valót készítették elő, addig a túrázni vágyók felkeresték az egykoron a második világháborúban központi szerepet betöltő Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszerének, az Árpád-vonalnak még megmaradt részeit a hegyek között. Az esti órákat a Sodró együttes néhány tagja tette színessé muzsikájával.

A másnapi hazaút előtt a guti és gáti alapszervezetek tagjai folytatva honismereti kirándulásukat, Petőfi szavait megelevenítve – „Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak” – rótták le tiszteletüket a községben található első és második világháborús magyar katonatemetőben. S valóban, szinte hihetetlen a látvány, a keresztek, melyek az elesett katonák emlékét őrzik. Azon katonákét, akik egykoron a magyar hazáért haltak. S mi mást tehetnénk mi, majd 70 év után, mint hogy emlékezünk. Hisz míg emlékezünk, addig az áldozatuk sem volt hiábavaló. Az emlékezést Kovács Elemér történelmi visszatekintése, valamint a Sodró együttes néhány tagjának muzsikája tette színessé, akik a Nem látlak én téged többé c. régi katonadalt adták elő. A szívszorító pillanatok után a kirándulók lassan, a Tisza folyása mentén haladva hazaindultak.

A nagy- és kisbégányiak sem unatkoztak, a lelkes társaságban fiatalok és idősek is együtt énekeltek jókedvűen a Szinevéri-tóhoz vezető úton. A Talabor völgye fölött található tó az Északkeleti-Kárpátok legnagyobb tava. A tó és környéke 1989 óta természetvédelmi terület, itt található a Szinevéri Nemzeti Park is a Gorgánok hegyeiben, és itt ered a Tisza jobb oldali mellékfolyója, a Talabor. A nemzeti park területén mintegy 800 féle növényfaj található meg, így a kirándulóknak igazi természeti csodában volt részük.

A guti és gáti alapszervezetek tagjainak kirándulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, a nagybégányi és kisbégányi résztvevők a KMKSZ BKSZ támogatásával vághattak neki útjuknak.

VE