Jelentős útfelújítások Ungvidéken

Július 29-én ülésezett az Ungvári Járási Tanács

2016. augusztus 3., 11:42 , 812. szám

Az Ungvári Járási Tanács pénteki ülésén számos egyeztető megbeszélést követően döntött az első félév költségvetési többletbevételének, 13 millió 669 ezer hrivnyának a felhasználásáról, valamint a tartalékalapból is felhasználnak plusz egymillió 243 ezer hrivnyát. Az említett pénzösszegek közel 70 százaléka a közutak felújítására lesz elköltve, ami egyes szakaszokon kátyúzást, másutt teljes újraaszfaltozást jelent. Az ülésen számos ungvári járási település polgármestere is részt vett.

Balogh Lívia, a tanácsban legnagyobb, nyolcfős KMKSZ-frakció vezetője lapunknak elmondta, hogy a 27 napirendi pont közül 24-ben született döntés. A KMKSZ-frakció a többi párttal egyetértett abban, hogy a források jelentős részét a katasztrofális állapotban lévő járási utak javítására használják fel. Az egyeztetéseknek köszönhetően két útszakasz élvezett privilégiumot a rendelkezésre álló források elosztásánál. A Nagygejőc–Tiszaágtelek közútra 2 millió 400 ezer hrivnyát különített el a járási tanács, egyelőre csak Tiszaágtelekig, de a járás vezetői ígéretet tettek arra, hogy az út Kisdobronyig tartó szakaszát a szeptemberig keletkező, előreláthatóan 4 millió hrivnyás túlteljesítésből fogják tovább felújítani.

A KMKSZ-frakció képviselőinek beadványai alapján ugyancsak felújítják a Szürte–Palágykomoróc–Kisszelmenc–Gálocs–Ungtarnóc közötti járási fenntartású közutakat is, erre a célra összesen 1 millió 809 ezer hrivnyát hagyott jóvá a járási tanács.

Ugyancsak a KMKSZ-frakció képviselőinak beadványai alapján sikerült forrást előirányozni a Téglási Kultúrház könyvtárának ablakcseréjére (21 ezer UAH), a Nagydobronyi Középiskola hátsó udvarának burkolására (188 ezer UAH), a Nagydobronyi Óvoda kazánjára (100 ezer UAH), a nagydobronyi központi buszmegálló leaszfaltozására (90 ezer UAH), a Tiszaásványi Kultúrház felújítására és tervdokumentációjára (415 ezer UAH), Tiszaásvány és Tiszaújfalu részére buszmegálló létesítésére (100 ezer UAH), A Szalókai Községi Tanács számára, az Eszeny–Petrivka bekötőút tervdokumentációjának elkészítésére (15 ezer UAH). A felsoroltak mellett jelentős támogatásban részesülnek még kulturális egyesületek és sportpályák, futballcsapatok, valamint felújítanak több futballpályát is – mondta el lapunknak Balogh Lívia frakcióvezető, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, hozzáfűzve, hogy a KMKSZ-frakció a jövőben is mindent elkövet majd, hogy a nagy projektek mellett sikerüljön az eddig elhanyagolt kistelepüléseken is fejlesztéseket megvalósítani, ahogyan ez most sikerült Tiszaásvány esetében. Ugyanis hozzájuk a múltban az állami támogatások szinte soha nem értek el. A megfelelő tájékozottság érdekében a KMKSZ-frakció tagjai a közeljövőben települési találkozókat terveznek.

Badó Zsolt