A nagybani áruházban olcsóbban lehet beszerezni a tanszereket

„De nehéz az iskolatáska…”

2016. augusztus 24., 08:05 , 815. szám

Talán nincs is olyan olvasónk, aki ne ismerné Demjén Ferenc – Hajdú Sándor De nehéz az iskolatáska c., kedves hangulatú örökzöld slágerét, mely nemsokára, szeptember 1-jén, az ünnepélyes tanévnyitók alkalmából újra fel fog csendülni megannyi iskolánkban. Ám a mélyrepülő hrivnya és a 3. kozmikus sebességgel száguldozó árak országában valóban „nehéz az iskolatáska”: a szülők számára csakugyan nem passzió a tanszerek, az ünneplő, a hétköznapi és a tornaruhák, a sport- és egyéb cipők beszerzése.

Nagyszőlős főutcáján megannyi stand, az üzletekben és a nagyáruházban pedig sok-sok polc roskadozik a tanszerektől, s akkora áruválasztékkal találkozunk, amilyenről az iskoláikat még a szovjetrendszerben kijárt földijeink – anno – nem is álmodhattak. De milyenek az árak? Az egyik standon 1,50-től 8 hrivnyáig kínálják a 12–60 lapos füzeteket, 11-ért a noteszeket, 10-ért a három darabból álló vonalzókészletet, 60-ért a 26 darabos színesceruza-készletet, ugyanilyen árban a 12 tollból álló tollkészletet, 25-30 hrivnyáért a filctollkészleteket, míg a gyurmakészletek – mérettől függően – 15–35 hrivnyába kerülnek. Egy-egy írótoll 2–5 hrivnyát, a ragasztó 5–15-öt kóstál, a különböző hosszúságú favonalzókat pedig 3, 5, 7 hrivnyáért lehet beszerezni.

Egy másik standon 250–500 hrivnyába kerülnek az iskolatáskák, 5–10 hrivnyába a 36–96 lapos füzetek, míg az atlaszokat és a hozzájuk passzoló kontúrtérképeket – együtt – 45, a naplókat 20, a tollakat 2–5, a ceruzákat pedig 2–4 hrivnyáért lehet megvásárolni. Egy „házszámmal” odébb 20–27 hrivnyáért árusítják a naplókat, 2,50–10 hrivnyáért a tollakat. A nagyáruházban pedig 500–1000 hrivnyás árak mellett lehet beszerezni az iskolatáskákat, 20–60 hrivnyába kerülnek a naplók, 3–12 hrivnyáért lehet megvenni a 12–40 lapos füzeteket, 12-ért az atlaszokat és a hozzájuk passzoló kontúrtérképeket. Egy-egy toll 3–11, egy-egy ceruza 12–75, egy filctoll 12 hrivnyába kerül. A vízfestékekért 12–35, a gyurmakészletekért 12–30, a ragasztókért 3–10 hrivnyát kérnek el.

– Miként tudják ilyen árak mellett beiskolázni – és iskoláztatni – a nebulókat a többgyermekes családok?

– A most négyéves óvodás gyermekünkön kívül három iskoláskorú gyermeket nevelünk. Az utóbbiak most mennek a 6., a 7. és a 9. osztályba – mondja a tiszakeresztúri Szilágyi Zoltán, aki 8,5 hektáron gazdálkodó farmerként, míg felesége, Tímea tanárnőként keresi meg a kenyerét. – Az iskolaszereket nem apránként vásárolgatjuk meg, hanem nagy tételekben szerezzük be a nagyszőlősi nagybani áruházban, mert ott, ha 500 hrivnya feletti kiskereskedelmi árban, nagy tételekben veszünk meg árucikkeket, akkor nagykereskedelmi árban számolnak el velünk. Ezért például ötvenesével vásároljuk a füzeteket. Magyarországi rokonainktól pedig jó minőségű iskolatáskákat kapunk, melyek tartósságát jellemzi, hogy míg az itt vásárolt táskák 1-2 hónapon belül elhasználódnak, addig az anyaországból kapottak 3-4 évig is kitartanak. Ami a ruházkodást illeti, a feleségem turkálókban vásárol olcsó és a piacokon árusított ruhadaraboknál összehasonlíthatatlanul jobb minőségű ruhaneműt. Emellett kárpátaljai és magyarországi ismerőseink közt csereberéljük a kinőtt, de még jó állapotban lévő ruhaféléket, mi is adtunk. Bizony, megesett, hogy az olcsó, 250 hrivnyás sportcipő két és fél hónapi viselés után tönkrement. A valóban jó minőségű tornacipők 800–900 hrivnyába kerülnek, ezeket nem is tudjuk megvásárolni, így – ha kell – igyekszünk a legolcsóbb és a legdrágább lábbelik között középúton fekvő sportcipőket venni. Korábban a kisebbik lányom „meg-megörökölte” az idősebb testvére lábbelijeit, de mivel mára „összenőttek”, egyforma lett a magasságuk és a lábméretük, külön-külön kell cipőt, majd bakancsot venni a számukra. Ami pedig a sportruhákat illeti, az idén 550 hrivnyába került egy jó minőségű öltözék (felső és alsó együttvéve).

– Mennyiben jelent segítséget az anyaországtól kapott oktatási-nevelési támogatás, és évi szinten mennyibe kerül a gyermekeik iskoláztatása?

– Nagyon sokat segít, hogy az idén már az iskolakezdés előtt megkapjuk a támogatást, és egy gyereket be is lehet iskoláztatni belőle. Év közben pedig természetesen saját zsebből vesszük meg a további szükséges tanszereket. És mennyibe kerül az iskolába járatásuk? Mivel az iskolás gyermekeink a Tiszaújlaki Művészeti Iskolában is tanulnak, és nem egy időben kerül sor a foglalkozásaikra, gyakran kell megtennem az utat a gépkocsinkkal Tiszakeresztúr és Tiszaújlak között, így kb. 5000 hrivnya megy el évente csak az üzemanyagra. Összességében pedig mintegy tízezer hrivnyába kerül a gyermekeink iskoláztatása. De hál’ Istennek, eddig még mindig sikerült előteremtenünk a szükséges összegeket.

– Mi is a nagyszőlősi nagybani áruházban vesszük meg a taneszközöket, ahol 10-20 százalékkal alacsonyabb árban szerezhetünk be mindent, mint a piacokon vagy az üzletekben, de csak az iskolatáska is 550 hrivnyába kerül – tájékoztat az ugyancsak farmergazdaságot vezető, öt hektáron gazdálkodó tiszakeresztúri Szilágyi György. – A ruha, a cipő, persze, sokba kerül, és van olyan, 450 hrivnyába kerülő sportcipő, amelyik csak egy hét viselést bír ki, s újat kell venni, így hát jobb, ha az ember vesz egy drágább, 600–650 hrivnyás tornacipőt. Mennyibe kerül a három, 8., 7. és 1. osztályba induló gyermekünk beiskolázása? Úgy 1500 hrivnyába. Jó, hogy megkapjuk a magyarországi támogatást, bár az éppen aktuális árfolyamtól függ, hogy mennyi hrivnyát kapunk kézhez. Ez lehet, hogy elég lesz a tanszerek megvásárlására, lehet, hogy ki kell pótolnunk a saját jövedelmünkből. És persze, évközben is vásárolnunk kell tanszereket, téli bakancsokat, téli dzsekiket – az utóbbiak közül pedig egy is 500 hrivnyába kerül.

Nem olcsó mulatság hát a beiskoláztatás, illetve a gyermekek iskolába járatása…

Lajos Mihály