Oklevélátadás a Rákóczi-főiskolán

2012. június 8., 10:00 , 595. szám

A közelmúltban véget ért a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által február 4-én indított médiaképzési és gyakornoki tanfolyam. A résztvevők záróakkordként május 30-án a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Győr termében vehették át oklevelüket.

A beregszászi főiskola képviselőjeként a megjelenteket elsőként Orosz Ildikó, a KMF elnöke köszöntötte, aki elmondta: a tanfolyam elindításával a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet egy új médiageneráció kinevelését tűzte ki célul. Tette a szervezet mindezt azért, mert korunkban, a XXI. században a média már szinte megkerülhetetlen: közvetlenül vagy közvetve, de mindenki életében jelen van és arra hatást gyakorol. Ahhoz azonban, hogy a média motorja lendületesen működjön, felkészült szakemberekre van szükség. Ám mivel senki sem születik újságírónak vagy riporternek, az érdeklődők számára nagyon fontos lehetőséget teremteni arra, hogy a szakma végzéséhez szükséges képességek megtanulhatókká és megszerezhetőkké váljanak. „Éppen ezért volt nagy jelentősége ennek a tanfolyamnak – mondta –, mely az újságírói és riporteri ismeretek átadása, illetve bővítése mellett lehetőséget adott a résztvevőknek arra, hogy betekintést nyerjenek az intézményi, szervezeti, egyházi, illetve az önkormányzati kommunikátormunkába is. Megismerkedhettek a média alapfogalmával, történeti kialakításával, a helyes kommunikáció elveinek elsajátításával, valamint azok előnyeivel, a szóbeli és internetes kommunikáció lehetőségeivel és sajátosságaival. Betekintést nyerhettek a különböző sajtóorgánumok működésébe, valamint médiajogi, illetve informatikai ismereteket is szerezhettek.”

A médiaképzés 26 hallgatójából 16-an járták végig a szemesztert. Közülük négyen tanúsítványt kaptak, tizenketten pedig (akik sikeres záróvizsgát tettek) átvehették oklevelüket.

F.Zs.