Ajándék tanévkezdésre

Tornahelyiséget kapott a Beregszászi 7. Számú Általános Iskola

2016. szeptember 3., 10:01 , 817. szám

Rendhagyó tanévnyitója volt az idén a Beregszászi 7. Számú Általános Iskolának, ugyanis a hagyományos megnyitóünnepség keretében került átadásra az iskola új tornahelyisége.

Az intézménybe 342, többnyire roma származású tanuló iratkozott be a 9 évfolyamra. Közülük azonban csak mintegy 240 diák látogatja rendszeresen az iskolát. A hiányzók többsége – sok 8–9. osztályos gyermek – elutazott a megélhetésük érdekében külföldön munkát vállaló szülőkkel.

A 7. számú általános iskolának roppant nagy szüksége volt egy olyan teremre, ahol az iskola diákjai rossz idő esetén is tornázhatnak. Az iskola igazgatónője, Kudron Ágnes igyekezett minden követ megmozgatni, hogy erre a célra, egy tornahelyiség kiépítésére támogatókat találjon. Végül Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul segített az intézményen, aki továbbította az iskola igényét a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, amely a Szerencsejáték Nonprofit Kft.-vel együttműködve sikeresen kialakította az iskola első fedett tornaszobáját.

A tornahelyiség átadására a tanévnyitó ünnepség után került sor. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke, valamint dr. Zsiga Marcell, a Szerencsejáték Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója egy kisdiák segítségével vágta át a szalagot, ezzel hivatalosan is megnyitva az iskola diákjainak a lehetőséget a „tető alatti tornagyakorlatokra”.

Győri-Dani Lajos kérdésre válaszolva elmondta, a 7. számú általános iskola új tornaszobája két és fél millió forintból készült el. „Az iskolakezdés nagyon fontos dolog a magyar iskolákban. Ide is nagyon sok diák iratkozott be. Bízunk benne, hogy ezzel a támogatással az ő életüket és tanulásukat tesszük könnyebbé” – fogalmazott az ügyvezető alelnök.

Az alelnöktől megtudtuk továbbá, hogy több kárpátaljai magyar iskola is számíthat különböző támogatásokra: esetenként eszközökkel, eszközfejlesztéssel, továbbképzéssel próbálják megkönnyíteni a régió magyar oktatási intézményeinek mindennapjait.

Dr. Zsiga Marcell elmondása szerint a Szerencsejáték Nonprofit Kft. örömmel állt a 7. számú általános iskola tornahelyiségének kialakítása mögé, hiszen rendkívül fontos, hogy a felnövekvő generáció számára rendelkezésre álljon egy, az egészséges testmozgást biztosító terem. Különösen azért kell erre nagy figyelmet fordítani, mert a tornagyakorlatok segíthetnek a tanulmányaikhoz szükséges nagyobb, hatékonyabb összpontosításban is.

A tornahelyiség lényegében még üres, de rendelkezésre áll egy nagyobb összeg, amelyet a terem tornaeszközökkel való felszerelésére fognak fordítani. A tervek szerint a terem többek között bordásfallal, mászókötelekkel, valamint egy pingpongasztallal bővül majd, ugyanis az iskola diákjai körében ez utóbbi sport igen nagy népszerűségnek örvend.

Kudron Ágnes igazgatónő elmondta, az iskolának várhatóan 21 végzőse lesz, az első osztályba pedig 51 kisdiákot írattak a szülők. Eredetileg 40 elsőst várt az általános iskola, de még a tanévnyitó napján is írattak diákokat az iskolába. Sajnos, a létszám meghaladja az iskola terhelhetőségi határait, ugyanis nincs elegendő osztályterem a tanulók befogadására. Még legalább három teremre lenne szüksége az intézménynek. A problémát fokozza a meglévő osztálytermek rossz állapota. Ezeket addig nem tudják felújítani, ameddig nem történik teljes tetőcsere, ugyanis hevesebb esőzések alkalmával a tető, így a mennyezet is folyamatosan beázik.

Az iskolában a tornahelyiség kialakításán kívül voltak az idén más fejlesztések is. Babják Zoltánnak, Beregszász polgármesterének a segítségével a polgármesteri hivatal oktatási osztályának köszönhetően sikerült egy új étkezdét kialakítani (az előző étkezde helyére került a tornaszoba), valamint a református egyház jóvoltából sikerült felújítani az iskola folyosóját, illetve rendbe hozni az udvart.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szerencsejáték Nonprofit Kft. segédkezett a rahói gyermekotthon felújításában is.

rsz