Elégedett a Most–Híd

2012. június 22., 10:00 , 597. szám

Elégedett a szlovák–magyar párt a szlovák kisebbségügyi kormánybiztos statútumának múlt szerdai jóváhagyásával és a kormánybiztos kinevezésével. A párt ugyanakkor úgy véli: az emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes posztjának a megszüntetése így is visszalépésnek számít.

A szlovák kormány múlt szerdai ülésén jóváhagyta a kormányhivatal fennhatósága alatt tevékenykedő kormánybiztos statútumát, és rendeleti úton a poszt betöltésével – csütörtöki hatállyal – A. Nagy Lászlót, a Most–Híd jelöltjét bízta meg. A kormánybiztos hatáskörének jóváhagyását több hónapos egyeztetés előzte meg a szlovák kormány és a Most–Híd között.

Robert Fico kormányfő a kinevezést követően kijelentette: a lépéssel világosan jelezni akarta a kormány, hogy a kisebbségi ügyekkel olyanokat akarnak megbízni, akik együtt élnek a kisebbségiekkel.

„Úgy gondoltuk, hogy mindenképpen élnünk kell a lehetőséggel” – nyilatkozta az MTI-nek a kinevezés kapcsán Solymos László, a Most–Híd parlamenti frakciójának elnöke. Hozzátette: a pártot a tárgyalások során az vezérelte, hogy minél többet meg tudjanak menteni „abból, amit az elmúlt két év során sikerült kiépíteni”.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint a kisebbségügyi kormánybiztos statútumának ilyen formában való jóváhagyása beigazolta a párt azon félelmeit, hogy a szlovákiai magyarok kormánybiztos helyett egy „önálló döntéshozói jogkörök nélküli kirakati bábut” kaptak. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta: az, hogy a Most–Híd jelöltje tölti be a kormánybiztos posztját, bizonyítja, hogy a párt „informális kormányzati szerepet vállalt.”

(MTI/Kárpátalja)