Újabb fegyverszünet újabb tűzszünetsértésekkel

2016. szeptember 21., 11:27 , 819. szám

Újabb, csupán e hónapban immár a második tűzszünet lépett életbe szeptember 15-től az ukrán hadsereg és a kelet-ukrajnai szakadár erők között a Donyec-medencében. Ennek ellenére változatlanul dörögnek a fegyverek a demarkációs vonal teljes hosszában, bár valamelyest javult a helyzet augusztushoz vagy akár szeptember első feléhez képest is.

A soros tűzszünet életbelépését Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter jelentette be múlt szerdán Kijevben azután, hogy francia kollégájával, Jean-Marc Ayrault-val együtt tárgyalásokat folytatott az ukrán fővárosban.

A német diplomácia vezetője az ukrán és a francia külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón közölte: ígéretet kapott Moszkvától a fegyvernyugvás életbelépésére és arra, hogy az legalább egy hétig fog tartani. Steinmeier szavai szerint Petro Porosenko ukrán elnök is biztosította őt afelől, hogy az ukrán fél betartja a tűzszünetet.

„Ha a felek valóban tartják magukat az ígéretükhöz, és a tűzszünet egy hétnél is tovább tart, akkor ezután esély nyílik a csapatok szétválasztására egyes régiókban a frontvonal mentén. Reméljük, hogy jövő kedden a háromoldalú (Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló) összekötő csoport ülésén már erről születik egyezség” – tette hozzá a német politikus, akit az MTI idézett.

Emlékezetes, hogy a minszki összekötő csoport már szep­tember 1-jétől fegyvernyugvást léptetett életbe, tekintettel az iskolakezdésre. A harcok azonban néhány nap elteltével újra fellángoltak, a hónap folyamán jelentések szerint négy ukrán katona és legalább három szakadár fegyveres vesztette életét. Kijev és a Moszkva által támogatott szakadárok egymást vádolták a tűzszünet megsértésével és nehézfegyverek bevetésével, miközben mindkét fél cáfolta, hogy tüzet nyitott volna.

A szakadárok ezek után múlt kedden bejelentették, hogy „egyoldalúan, a jó szándék jeleként” tűzszünetet hirdetnek szeptember 15-től, azaz múlt csütörtöktől. Ezt megelőzően az UNIAN hírügynökség a Védelmi Minisztérium hírszerzési főosztálya nyomán arról számolt be, hogy az orosz vezérkar teljes tűzszünetre utasította a szakadár fegyvereseket.

A tűzszünet múlt csütörtökön éjféltől valóban életbe lépett, ám a helyzet nem sokban különbözött a korábbiaktól, azaz nem beszélhetünk teljes fegyvernyugvásról. Jellemző, hogy az ukrán hadsereg illetékesei arról számoltak be, már az első napon, azaz csütörtökön 30 alkalommal nyitottak tüzet a szakadárok a kormányerőkre. Andrij Liszenko, az ukrán elnöki adminisztráció illetékes szóvivője hagyományos napi sajtótájékoztatóján pénteken közölte, hogy az előző napon három ukrán katona megsebesült, egy pedig megsérült az ellenséges tűzben.

Ugyanakkor Gyenyisz Pusi­lin, a szakadár DNR „Köztársasági Néptanácsának” elnöke a DAN hírügynökség szerint azt állította, hogy az Ukrán Fegyveres Erők provokációi miatt nem teljes a tűzszünet. A szakadár hatóságok közölték, hogy pénteken a kormányerők által leadott lövésektől tűz ütött ki egy Zajceve községi lakóházban, egy 90 éves nő megsérült.

Összességében mégis elmondható volt, hogy javult valamelyest a helyzet a terrorellenes művelet (ATO) övezetében, amennyiben a szemben álló felek nem vetettek be ezekben a napokban sem tüzérséget, sem harckocsikat. Arról ugyanakkor lapzártánkig nem érkezett jelentés, hogy a Minszkben folyó tárgyalásokon sikerült-e haladást elérni a tűzszünet megszilárdítását célzó további lépések kidolgozása terén.

(pravda.com.ua/unian.ua/MTI/hk)

 

ENSZ: 9640-en vesztették életüket a Donyec-medencei konfliktusban

A „dokumentált” Donyec-medencei áldozatok száma a fegyveres konfliktus 2014. áprilisi kitörése óta 2016. szeptember 15-re elérte a 9640 főt – derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) múlt csütörtökön közzétett soros jelentéséből, melyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

További 22 431 ember megsebesült. Az adatok a konfliktusban érintett mindkét fél veszteségeit, valamint a civil áldozatokat és sérülteket is tartalmazzák.

„Ez a jelentés, amely a május közepe és augusztus közepe közötti időszakot öleli fel, azt mutatja, hogy 66 százalékkal nőtt a keleti konfliktussal összefüggő áldozatok száma a civil lakosság körében az előző beszámolási időszakhoz képest. Az ENSZ ukrajnai emberi jogi missziója összességében 188 áldozatot dokumentált a civil lakosság körében Ukrajna keleti részén, köztük 28 életét vesztett és 160 sebesült személyt a jelentés által felölelt három hónap során” – derül ki a dokumentumból.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa megállapította, hogy a soros tűzszünet szeptember elsejei bevezetése óta javult a dolgok állása, „de a helyzet a demarkációs vonal mentén rendkívül instabil maradt, amit az elmúlt hétvégén bekövetkezett incidensek is igazolnak”.

„Valójában nagy a kockázata annak, hogy bármikor bekövetkezhet az erőszak újabb fellángolása” – közölte al-Husszein.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)