Mire figyeljünk almaültetvény telepítésekor?

2016. november 9., 09:03 , 826. szám

Miért éppen almatermesztéssel foglalkozzunk? Ez az a gyümölcs, mely nálunk, éghajlati adottságaink mellett a legmegbízhatóbban terem. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy évről évre nő a kereslet az alma iránt.

Napjainkban a vásárlók körében a Starking, Gála, Golden Delicious, Red Delicious, Jonagold, Jonathan, Mutsu, Idared fajták a legkedveltebbek. Ezek mind nagyméretű, őszi és téli almafajták.

Milyen idényű fajtában gondolkodjunk? Az ültetvény telepítésekor a fajtaválasztás az egyik legfontosabb kérdés, sok mindent figyelembe kell vennünk, amikor eldöntjük, hogy nyári, őszi, esetleg téli fajtákat választunk. Minden idénynek megvannak az előnyei és hátrányai. A nyári almafajták öntözést kevésbé igényelnek, míg az őszi és téli fajták öntözés nélkül nem termeszthetők jövedelmezően. A téli almafajták kiválóan tárolhatók, így télen magasabb áron értékesíthetők.

Kompatibilitás. Fontos odafigyelnünk a fajták virágzási idejére, megporzási tulajdonságaira. Az alma nem tipikus önmegtermékenyülő (4-5%) növény, tehát szükség van az idegen megporzásra a megfelelő termésmennyiség eléréséhez. Ezért is fontos az ültetvényünk faj­taösszetétele. A Golden Delicious, Red Delicious, fajtakör kiváló, míg az Idared, Gála csak részben önmegtermékenyülő.

Alanyhasználat. Ugyancsak fontos a megfelelő alanyú oltványok beszerzése. Az alany jelentősen befolyásolja a fajta növekedését, fagyállóságát, érési idejét, a levélhullást. Legelterjedtebb alanyok: M.27, M.26, M.9, M.4, MM.106.

Földterületünk adottságait, illetve a kívánt termesztéstechnológiát szem előtt tartva (gépi vagy kézi betakarítás, támrendszeres, vagy támrendszer nélküli termesztés stb.), válasszuk ki az alanyt. Támrendszert nem igénylő, szárazságtűrő, erős növekedésű, talajokban nem válogat az M.4, M.26, MM.106-os alany.

Ezzel szemben az M.9 es alanyú fajták esetében gyenge növekedést ta­pasz­talhatunk, sekélyen gyökereznek, tehát öntözést igényelnek, csak támrendszerrel nevelhető. Ugyanakkor térigénye kicsi, így kiváló a sűrű ültetvényekben. A M.27-es alanyok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, viszont megkövetelik a jó minőségű talajt.

Oltványok vásárlása. Az oltványoknál fontos, hogy pénztárcabarát áruk legyen, de mindenekelőtt a minőségi oltványokat keressük. Ilyenekre főként a szakszerűen működő faiskolákban bukkanhatunk, amelyek termékeikért garanciát vállalnak. Az előírások arra kötelezik a csemetéket forgalomba hozó faiskolákat, hogy minden egyes fácskát címkével lássanak el. A címkén fel kell tüntetni a csemete alanyát, fajtáját, az oltvány minőségét és a szabvány számát, valamint az előállító faiskola nevét és címét.

Az oltvány méretére is oda kell figyelnünk: a megvastagodott csemeték nehezen erednek meg, míg a vékony, gyenge oltvány télen kifagyhat.

Az oltvány gyökérzetének megfelelő méretűnek – 30-40 cm – és világos héjúnak, nem pedig barna, elszáradt gyökerűnek kell lennie. Fontos, hogy az oltás helye megfelelően össze legyen forrva.

Ügyeljünk, hogy a csemete minden fertőzéstől mentes legyen! Sokszor csak a telepítés után fedezhetjük fel, ha baj van (például a növényeket megtámadó egyes gombás, bakteriális fertőzések esetén), míg a gyökérgolyvát, pajzstetveket könnyen észrevehetjük.

Egy ültetvény telepítése sok munkát és befektetést igényel, de rövid idő alatt meghozza gyümölcsét!

Molnár Ádám