Kárpátaljáról – röviden

2016. november 9., 09:23 , 826. szám

Moszkal arra kéri a kormányt, nyissanak új határátkelőhelyet

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója felkérte Volodimir Hrojszman miniszterelnököt, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy újabb határátkelőhely nyíljék a Magyarországgal közös határon – jelentette múlt csütörtökön a kormányzó sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda.

Moszkal emlékeztet, hogy Ukrajna és Magyarország kormányfői még 2013. március 28-án szándéknyilatkozatot írtak alá a két ország közötti közúti határátkelőhelyek komplex fejlesztéséről. A szándéknyilatkozat egyebek mellett előirányozta határátkelőhely nyitását Nagypalád (Nagyszőlősi járás, Kárpátalja) és Nagyhódos (Magyarország) között 2014. december 31-én.

A portál felidézi, Nagypalád lakói minap nagygyűlést tartottak, hogy felhívják a figyelmet a hároméves kormányközi megállapodás végrehajtásának fontosságára.

„Az új határátkelő megnyitása nem igényel nagy költségráfordítást – hangsúlyozta Moszkal –, a leendő határátkelőhelyhez vezető ötkilométeres útszakaszt a helyi költségvetések terhére is kijavíthatjuk.”

A kárpátaljai kormányzó egyben hangsúlyozta, hogy az elvi döntés az új határátkelő megnyitásáról csak kormányközi szinten születhet meg.

„Ezért levelet intéztem Volodimir Hrojszmanhoz, Ukrajna miniszterelnökéhez, kérve, hogy vegyék napirendre ezt a kérdést a két ország kormányfőinek közelgő találkozóján” – jelezte a kormányzó.

Hennagyij Moszkal sajtószolgálata emlékeztet, hogy november 24–25-én a Hrojszman miniszterelnök vezette ukrán küldöttség hivatalos látogatást tesz Budapesten.

Elfogyott az ungvári bíróságon a bélyeg

Nem tudja postázni a küldeményeket, köztük az idézéseket és a határozatokat sem az Ungvári Városi-Járási Bíróság, mivel nem megfelelő a hivatal ellátása postai bélyegekkel – derül ki a Zakarpattya Online tudósításából.

A bírósági eljárásokban érintettek időben történő értesítése céljából a bíróság most arra kéri a polgárokat, hogy éljenek törvény biztosította jogukkal, s kérjék, hogy sms-ben juttassák el hozzájuk az idézéseket. Ehhez kérvényt kell írni, amelyet annál az ügyintézési ablaknál lehet benyújtani a bíróságon, ahol a dokumentumok regisztrációja történik, esetleg leadható a bírósági tárgyalás titkáránál, de fénymásolatként, elektronikus levél formájában is megküldhető a bíróságnak.

A bíróság sajtószolgálata jelezte, felkérték az ellátásukért felelős hivatalt, hogy mielőbb orvosolják a problémát.

Megkezdődött a földrészlegek kisajátítása a beregszászi elkerülő út megépítéséhez

Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetője múlt pénteken munkamegbeszélést tartott illetékes megyei és járási szakemberek bevonásával a Beregszászt az asztélyi határátkelő felől elkerülő autóút megépítéséhez szükséges földrészlegek kisajátításáról – jelentette a Zakarpattya Online.

A tanácskozáson Denisz Demenko, a járási adminisztráció illetékese elmondta, hogy mostanáig 56 földrészleg tulajdonosával vették fel a kapcsolatot a kisajátítás feltételeinek egyeztetése céljából. Vannak ugyanakkor bizonyos, az eljárást egyelőre akadályozó tényezők – hagyatéki eljárással, a földtulajdont igazoló dokumentumokkal kapcsolatos tisztázatlan kérdések –, amelyek megoldásán még dolgoznak a jogászok.

Összegezve az elhangzottakat, Petruska István megállapította, hogy akad még ugyan tennivaló a kisajátítással összefüggésben, például el kell végezni a földrészlegek szakértői felértékelését a kivásárlásuk előtt, de fontos, hogy a folyamat végre elmozdult a holtpontról.

Sikkasztott egy banktisztviselő

Közel 30 ezer dollárt sikkasztott el egy beregszászi járási banktisztviselő – jelentette a Novini Zakarpattya.

Az egyik beregszászi járási bankfiók volt vezetője nem csupán hivatali visszaélést követett el, hanem a beregszászi lakosok bizalmával is visszaélt – mutatott rá az esettel kapcsolatban Volodimir Zsilkin, a beregszászi járási ügyészség megbízott képviselője.

Az ügyben bűnügyi eljárás indult.

Járdaburkoló lapokban csempészte a cigarettát

Egy kárpátaljai csempész járdaburkoló lapokban próbált cigarettát csempészni Szlovákiába az Ubl’a–Kisberezna (Malij Bereznij) határátkelőn át – jelentette a mukachevo.net.

A portál beszámolója szerint az ukrajnai vámosoknak nem tűnt fel a csalafintaság.

A magyar útlevéllel belépésre jelentkező, s bevallása szerint építőanyagot szállító 40 éves férfi azonban felkeltette a szlovák hivatalnokok gyanúját. Miután szétverték a járdalapokat, összesen 49 ezer 480 csomag cigarettát foglaltak le. A csempészáru értéke megközelíti a hétezer eurót.

Falbontással akartak betörni az üzletbe

A tervet az éber szomszéd akadályozta meg – jelentette a mukachevo.net.

Az eset hétfőre virradóra történt Munkácson. Az elkövetők egy szomszédos, tatarozás alatt álló helyiségből, a falat megbontva próbáltak behatolni a mobiltelefonokat árusító Ungvári utcai üzletbe.

A vállalkozáshoz különféle szerszámokat és lámpával felszerelt sisakokat is vittek magukkal a betörők. A falbontás zajára azonban felfigyelt az emeleti lakó, aki riasztotta az üzlet tulajdonosát és a rendőrséget. Az elmenekülő tettesek öt térfigyelő kamerát vittek magukkal.

Összeállította: ntk