Küszöbön Ukrajna uniós vízummentessége

2016. november 18., 08:32 , 828. szám

Elvi megállapodást kötöttek Ukrajna vízummentességéről az uniós országok brüsszeli állandó képviseletei (Coreper) – jelentette be múlt csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

A döntés megerősítette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében vízummentességet kapnának azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben.

A miniszterek tanácsa ugyan­akkor leszögezte, a vízum­li­be­ra­lizáció előfeltétele annak a szabálynak az elfogadása, amely szerint szükség esetén azonnali hatállyal visszavonható egy ország vízummentessége. Erre a kelet-európai országból esetlegesen kiinduló, váratlan migrációs áradat elkerülése érdekében van szükség.

A Coreper-határozat alapján az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia megkezdheti az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazásáról szóló tárgyalásokat az Európai Parlamenttel – tájékoztatott a tanács.

„A jóváhagyással a tanács demonstrálta elkötelezettségét az ukrán állampolgárok vízummentessége iránt. Örömmel tölt el, hogy a döntésünk pozitív üzenetet küld a november 24-i EU–Ukrajna csúcstalálkozó előtt” – közölte Peter Javorcík, a szlovák állandó képviselet vezetője.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben állapította meg, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását.

Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

Téved azonban, aki azt hiszi, hogy holnaptól az egész ország megindulhat vízum nélkül a nyugati határok felé, s nem csak azért, mert egyelőre csupán a lakosság egy elenyésző hányada rendelkezik az ehhez szükséges biometrikus útlevéllel. Ami a politikai procedúrákat illeti, még mindig hátravan, hogy szavazásra bocsássák a kérdést az Európai Parlamentben, majd a törvényhozási döntést (ismét) jóvá kell hagynia az Európai Tanácsnak. Az utóbbi hónapok fejleményeit tekintve lehetetlen megjósolni, hogy mindez mennyi időt vesz igénybe. Elméletileg akár de­cember végéig végezhetnének a papírmunkával az EU-bürokraták, de az is megtörténhet, hogy tavaszig kell várni a döntésükre.

Lényegesebb azonban, hogy a Coreper a vízummentességet egy olyan mechanizmus elfogadásához kötötte, amely lehetővé tenné a vízummentesség azonnali visszavonását egy ország esetében. Az optimisták szerint az új rendszer kidolgozása és elfogadása az idei év végére fejeződhet be, a pesszimisták a jövő év elejére várják az utolsó technikai akadályok elhárulását, vagyis csak ekkor kerülhet sor az EP-ben az említett szavazásra és az ET újabb döntéshozatalára.

(MTI/pravda.com.ua/hk)