Magyar közszolgálati csatornák ukrajnai sugárzásának hivatalossá tételéről

2016. november 24., 12:45 , 828. szám

Szeretné hivatalossá tenni a magyar közszolgálati televízió csatornáinak kárpátaljai sugárzását a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ). Az ennek érdekében megtett első lépések biztatóak.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a Legfelső Tanács képviselőjeként levélben fordult Jurij Artemenkóhoz, az Ukrán Nemzeti Televíziózási és Rá­dió­zási Tanács (NTRT) elnökéhez, melyben kérte, vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy a magyarországi közszolgálati televízió M1, M2, M4, M5, Duna TV és Duna World csatornáit felvegyék „A tartalmában az Európai Határon Átnyúló Televíziózásról Konvenció szabályainak, valamint Ukrajna jogszabályainak megfelelő külföldi műsorok jegyzékébe, melyek sugárzása Ukrajna területén nem esik korlátozás alá Ukrajna törvénye A televíziózásról és rádiózásról 42. cikkelyének 1. pontja alapján”, s a továbbiakban tegyék lehetővé, hogy e csatornákat felvehessék műsorcsomagjaikba a kárpátaljai kábelszolgáltatók.

A képviselő jelezte, a magyar fél a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) személyében kész megállapodást kötni az ukrán hatósággal a szóban forgó csatornák sugárzásának ingyenes engedélyezéséről.

Brenzovics László egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Kárpátalja megye területén jelentős számú magyar kisebbség él, ezért nemzetiségi jogaik biztosítása érdekében célszerű volna lehetővé tenni a magyar nyelvű tévécsatornák átvételét.

Jurij Artemenko válaszlevelében részletesen beszámolt arról, milyen feltételekkel és eljárás keretében lehetséges a szóban forgó magyar csatornák ukrajnai jegyzékbevétele és sugárzásuk engedélyezése az általa vezetett tanács által.

A KMKSZ-nél lapunknak elmondták, hogy Brenzovics László tárgyalt a kérdésről Ivan Kuzjmával, az NTRT kárpátaljai képviselőjével is, aki támogatásáról biztosította a magyar érdekvédelmi szervezet elképzelését.

Ezután Brenzovics László levélben tájékoztatta Vaszily Miklóst, az MTVA vezérigazgatóját, illetve dr. Karas Mónikát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét a KMKSZ-nek a magyar közszolgálati csatornák ukrajnai sugárzásának hivatalossá tételére irányuló lépéseiről, és az illetékes ukrán hatóság vezetőjének megkeresésükre adott válaszáról. A parlamenti képviselő egyebek mellett rámutat, hogy jelen helyzet szerint a magyar csatornák kalóz módon, rendszertelenül, az erre vonatkozó engedélyek nélkül vannak jelen egyes kábelszolgáltatók csomagjaiban. A KMKSZ kezdeményezésével szeretné hivatalossá tenni a magyar csatornák jelenlétét a kárpátaljai háztartásokban, illetve a kárpátaljai kábelszolgáltatók műsorcsomagjaiban – mutatott rá Brenzovics László.

szcs