Gyümölcstermesztés: támrendszerrel avagy anélkül?

2016. december 14., 08:20 , 831. szám

Támrendszeres művelésnél vegyük figyelmébe a jelentős költségtöbbletet, mely a kialakításkor és a fenntartási költségekben jelentkezik. Ilyen technológiával termésből is többre számítsunk. Támrendszer nélküli termesztésnél a költségek mérsékeltek ugyan, de a termésátlag elmarad az intenzív lugasos termesztésétől.

Alma- és körtefajták termete (habitusa)

Telepítés előtt el kell döntenünk, hogy a támrendszeres vagy a támrendszer nélküli termesztést választjuk. A döntést erősen befolyásolja a fajtaválasztás, minden fajtakörnek megvan a sajátos habitusa, mely genetikailag kódolt fajtabélyeg. A habitustípusnak megfelelően nevelhetjük ki a koronaformákat.

Az almafák például csúcsirányba, oldalra, nagy szög alatt növekvő vagy lehajló koronát nevelnek. A termetet természetesen metszéssel befolyásolni, módosítani tudjuk, viszont a természettel nehéz (költséges) küzdeni. Ezért is fontos alaposan megválasztani a termesztendő fajtát. Támrendszerre olyat válasszunk, mely alkalmas erre a művelési módra. Támrendszer nélküli művelés esetében viszont kerüljük a kistermetű, gyenge növekedésű, sekélyen gyökeresedő fajtákat.

Almafajták habitustípusa

1. Oszlopos fajták („O”): csúcsi növekedésűek, támrendszert, metszést nem igényelnek, habár támrendszeres termesztésben sokkal nagyobb termésmennyiséget érhetünk el. Nagy hátrányuk, hogy hajlamosak az alternanciára – nem egyenletes a termésük, egyik évben sokat, a másikban keveset teremnek. Ezeket a fajtákat nem célszerű nagy ültetvényekben használni, mert nem jövedelmezőek. Főként balkonfának, családi kertben terjedtek el. Ilyen fajták például a Telamon, Ballerina.

2. Spur típusú fajták („S”): kúpszerű oldalágakat, alsó, erős elágazásokat fejlesztenek. A termővesszők rövidek, ami kisebb törési hajlamot von maga után. Támrendszer nélkül jól termeszthetők, mivel a fa erős vázágakkal rendelkezik. Ilyen fajták a Redspur Delicious, Wellspur Delicious, Golden Spur.

3. A Téli aranyparmen típusú fajták („T”): tipikus sudaras korona, melyhez a fő vázágak ízesülnek. Két-, akár hároméves részeken terem. Alkalmas a támrendszer nélküli művelésre, viszont főként támrendszeres művelésben termesztik. Ilyen fajták a Red Delicious, Gloster.

4. A „standard Golden” típusú fajták („G”): a sudár dominál, orsókoronaforma nevelésére ideális fajták (akár szuper orsókorona is nevelhető). A sudáron sok kicsi termőrész található, tehát biztonságosan és igen bőven termők. Támrendszer nélkül nem termeszthetőek. Ilyen fajták a Jonathan klónok, Idared, Golden Delicious klónok (főként a modern fajták).

5. A végen termő típusú fajták „V”): a korona alsó részén gyenge elágazású ágakat növeszt, gyenge elágazódás jellemzi. A termőrész a fa külső részére szorul. Metszés nélkül gazdaságosan nem termeszthető. Támrendszeres vagy támrendszer nélküli művelésre is alkalmas. Ilyen fajták a Red Rome klónok, Grenny Smith.

Körtefajták habitustípusai

A körte habitusa teljes mértékben az alanyoktól és a metszéstechnológiától függ.

• Vadkörte alanyokon a körte erős növekedésű, nehéz kordában tartani. Az ilyen fák termésüket a háromévesnél idősebb részeken hozzák, támrendszer nélkül is könnyen termeszthetőek. Ilyen fajták a Vilmos, Packham’s Triumph, Clapp kedveltje, Conference, Bosc kobak.

• Birs alanyokon a körte korán termőre fordul, de gyengén növekvő, kis gyökérzetű csemeték nevelhetők, melyek csak támrendszerrel termeszthetőek.

Ezeket a habitustípusokat szem előtt tartva válaszuk meg, hogy támrendszerrel vagy anélkül vágunk bele a termesztésbe. Mikor kiválasztottuk a habitus típusát, akkor az adott típuson belül választhatjuk ki a megfelelő fajtákat. A fajták közül azokat válasszuk, melyek termései a legpiacosabbak, maguk a növények pedig lehetőleg öntermékenyülők, vagy megfelelően keresztbeporzók.

Molnár Ádám