Nem viheti a zarándokvonat Nyirő hamvait

2012. május 25., 10:00 , 593. szám

Nem adta meg az illetékes miniszter az engedélyt a román vasúti igazgatóságnak arra, hogy a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Magyarországról Erdélybe Nyirő József hamvait. Az emigrációban elhunyt író földi maradványait május 27-én temetnék újra Székelyudvarhelyen.

A Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Antonel Tudose, a román közlekedési minisztérium tanácsosa közölte, hogy a bukaresti külügyminisztérium felszólításának tett eleget a román vasúti társaság (CFR), amikor megtiltotta, hogy Nyirő József hamvait vasúton szállítsák Románia területére.

A Hotnews hírportál beszámolt arról, hogy több erdélyi civil szervezet nyílt levélben kérte a román miniszterelnöktől, ne engedélyezze Nyirő József hamvainak román területen való újratemetését, mert szerintük az író a fasiszta terror kiszolgálójaként zsidók és románok tragédiájáért felelős.

A román kormány láthatóan nem ért egyet a magyar író újratemetésével, egyértelműen azonban mégsem tiltotta meg eddig a rendezvényt. Korábban a bukaresti külügyminisztérium sajtószolgálata nem adott egyértelmű választ az MTI-nek arra vonatkozóan, beengedik-e az országba Nyirő József hamvait, ehelyett csak azt ismételték meg, hogy „nem értenek egyet” az író tervezett székelyudvarhelyi újratemetésével.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án, lapzártánkkal egy időben tervezték felravatalozni a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonat kegyeleti kocsijában szállították volna Székelyföldre, s a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.

Múlt héten a román külügyminisztérium bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Egyebek mellett mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését. Füzes Oszkár távolléte miatt Balázs Ádám ideglenes ügyvivő azt közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti.

Az erdélyi Krónika értesülései szerint a román kormány megakadályozni készül Nyirő újratemetését. A napilap szerint a külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomácia képviselőit, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés.

(zzz/magyarhirlap.hu/MTI)