Megbüntették a kárpátaljai régészeti szolgálatot

2012. május 4., 10:00 , 590. szám

Monopolhelyzettel való visszaélésért nyolcezer hrivnyára büntette az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének Régészeti Mentőszolgálat elnevezésű kutatóközpontja kárpátaljai megyei fiókintézetét Ukrajna Monopóliumellenes Bizottságának kárpátaljai megyei territoriális osztálya – közölte a Novini Zakarpattya.

A fiókintézet 2011-ben a földterületek tudományos régészeti szakvéleményezésére irányuló szolgáltatásával sértette meg a versenyre vonatkozó jogszabályokat. A jogsértés azáltal valósult meg, hogy a szakértői vélemény kiadásának árába olyan esetekben is belekalkuláltak 39,50 hrivnyát tudományos-módszertani útmutató összeállításért, amikor az adott területen nem fedeztek fel régészeti leleteket.

Ukrajna földkódexe, Ukrajna törvénye a kulturális örökség védelméről és Ukrajna törvénye a régészeti örökség védelméről értelmében a földrészlegek kiutalásának tervezeteit egyeztetni szükséges a kulturális örökség védelméért felelős szervekkel. A beszerzendő dokumentumok egyike a régészeti szolgálat megállapítása a tudományos régészeti szakértői vizsgálat lefolytatásáról, amelyet azt követően állítanak ki, hogy ellenőrzik, tartalmaz-e régészeti leleteket az adott földterület.

Az alperes elismerte a szabálytalanságot, s kötelezettséget vállalt a bírságnak az állami költségvetésbe történő befizetésére – közölték Ukrajna Monopóliumellenes Bizottsága kárpátaljai megyei territoriális osztályának sajtószolgálatánál.

szcs