Rendhagyó kiállítás az ungvári skanzenben

A Kárpát-medence népviseletei

2017. január 25., 11:37 , 837. szám

A magyar kultúra napja kapcsán január 20-án a Kárpát-medence népeinek és nemzetiségeinek viseleteit bemutató kiállítás nyílt a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum (ungvári skanzen) kiállítótermében. A kiállítás a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Kulturális Főosztályának és a miskolci Herman Ottó Múzeumnak az együttműködéséből jött létre Magyarország Ungvári Főkonzulátusának segítségével. A tárlat a Kárpát-medence népviseleteit bemutató, 280 viseletből álló Barna György-gyűjteményből lett összeállítva. Az újszerű kétoldalas molinókon bemutatott húsz női és férfi viseletet próbababákon bemutatott eredeti viseletek egészítik ki, amelyek az egész Kárpát-medence legjellegzetesebb népviseleteit tárják elénk. Mintakincsüket, fejdíszeiket, anyagválasztásukat és más részleteiket együtt látva kialakulhat egy átfogó, hiteles kép a szemlélőben a néprajz egyik kevéssé ismert értékéről, a népviseletekről.

A kiállítás ünnepélyes megnyitójára összegyűlt jelentős számú érdeklődőt és a meghívott vendégeket Vaszil Kocan, a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeum igazgatója köszöntötte, hangsúlyozva a kiállítás egyediségét és értékét, amelyet az ungvári múzeum saját gyűjteményében őrzött eredeti kárpátaljai népviseletekkel egészített ki. Köszönetet mondott a miskolci Herman Ottó Múzeumnak, amellyel további együttműködést terveznek.

Olekszandr Petyik, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese kijelentette: „Van mit tanulnunk abból, hogy a magyar nép hogyan őrzi múltja tárgyi emlékeit, mennyire büszke kultúrájára. Az Európához való tartozás nem abban rejlik, hogy elfeledjük, eltöröljük országunkat, hanem éppen fordítva, még közelebb kell kerülnünk hozzá, így építve Európa közös kincsét. Büszkéknek kell lennünk arra, amit őseinktől kaptunk, és értenünk kell a fontosságát annak, hogy ezt nekünk is tovább kell adnunk.”

Buhajla József ungvári magyar főkonzul köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence ünnepi népviseleteit bemutató kiállítás szervesen kapcsolódik a magyar kultúra napja rendezvényeihez, amelyet az idén már 28. alkalommal ünnepelhetünk meg. A főkonzul szerint a magyar himnusz születésnapján természetszerűleg a magyar irodalom és költészet jut elsőként mindenkinek az eszébe, de a magyar kultúra nemcsak költészetből, hanem képzőművészetből, zenéből is áll. „Ahogy az előbb a kormányzóhelyettes úr is fogalmazott, a kultúra ezenkívül a hagyományokról is szól, ami összekötő kapocs elődeinkkel, és aminek révén utódainkra hagyhatjuk az arra méltó gondolatokat, művészeti alkotásokat, de a tárgyi kultúra olyan elemeit is, amelyek kapcsolódnak a mindennapi életünkhöz. A népművészet művészeti anyanyelvünk fontos erőforrása, meghatározó alapja és a most megnyíló kiállítás is bizonyítja, a népi kultúra fontos része a nemzeti kultúránknak” – hangsúlyozta az ungvári magyar főkonzul, majd köszönetet mondott a Herman Ottó Múzeumnak az Ungvárra hozott kiállításért, valamint a Kárpátaljai Megyei Néprajzi Múzeumnak, amely befogadta, és méltó körülményeket teremtett a kiállítás megrendezéséhez.

Tóth Arnold etnográfus, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy eddig is ismerték a most együttműködő ungvári és miskolci múzeumok vezetői egymás intézményeit, de most magasabb szintre lépett a két múzeum kapcsolata azzal, hogy az ungvári múzeum befogadott egy kiállítást Miskolcról. „Abban bízom az igazgató úrral folytatott megbeszélés után, hogy ez a kapcsolat most indul és folytatódni fog a jövőben akár Miskolcra hozott kiállításokkal, akár más szakmai fórumoknak a megvalósításával – mondta el Tóth Arnold, majd a népviseleteket bemutató tárlat kapcsán hozzáfűzte: – Bár a kiállítás egységesnek látszik, mégis néhány jól elválasztható részre tagolható. Egyik oldalon Borsod-Abaúj-Zemplén megye népviseleteit, közöttük a jellegzetes matyó viseleteket mutatják be, a vele szemközti oldalon lévő négy molinó és a közöttük lévő bábukon látható viseletek szimbolizálják az ungvári és miskolci kollégák közös gondolkodását, hiszen ők kiegészítették kárpátaljai viseletekkel a mi posztereinket és megpróbáltunk párhuzamokat, kapcsolatokat keresni a képen látható és a valóságban bemutatott ruhák között. A falakon pedig Erdély, Felvidék, az Alföld, a Dunántúl, különböző régiók népviseletei láthatók, közöttük magyar és más nemzetek, nemzeti kisebbségek viseletei is.” Tóth Arnold elmondta még, hogy a kiállítást egy 280 viseletből álló népviselet-gyűjteményből válogatták össze, amelyet egy magángyűjtő, Barna György élete során gyűjtött össze, és eredetiben Miskolcon látható. Az Ungvárra hozott kiállítást még vele együtt, életében válogatták össze, amely nagyon jól szemlélteti a Kárpát-medence népviseleteinek változatosságát.

A kiállítás-megnyitón magyar dallamokat játszott a Kárpátaljai Megyei Filharmónia Magyar Melódiák Együttese Havata Diana vezetésével, kíséretükkel népdalokat énekelt Gerber Andzselika.

Sokat bábáskodott a kiállítás Ungváron történő bemutatásáért Molnár Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal Kulturális Főosztályának helyettes vezetője, aki lapunknak a megnyitóünnepségen kifejtette: „Egy szép hagyomány van kialakulóban. Tavaly ugyancsak a magyar kultúra napján mutatkoztak be a kárpátaljai képzőművészek egy nagy tárlattal Miskolcon. Akkor ott, most pedig ennek a kiállításnak a megnyitásával itt, Ungváron ünnepeljük az anyaországi kollégákkal együtt a magyar kultúra napját. A most megnyitott kiállítás felépítése nagyon újszerű, maga a bemutatott anyag pedig egy kincs. Ezen a megnyitón mutatkozott be nagy sikerrel a megújult Magyar Melódiák Együttes is. Mi így ünnepeljük a magyar kultúra napját.”

Badó Zsolt