A magyar kultúra napja: A Csemadok országos rendezvényén átadták a szervezet díjait

2017. január 25., 12:35 , 837. szám

Átadták a díjazottaknak a Csemadok 2016-os elismeréseit – a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezetének – a magyar kultúra napja alkalmából tartott országos rendezvényén Galántán vasárnap.

A helyi Városi Művelődési Központban tartott ünnepi rendezvényen a Csemadok életműdíjai mellett a szervezet Közművelődési díjait, valamint a Gyurcsó István-díjat is átadták.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke elmondta, hogy a szervezet tavalyi évét a tisztújítás és a korszerűsítés jellemezte. Kiemelte: a Csemadok – a kisebbségi szervezetek közül elsőként – megkapta az Európai Parlament (EP) által odaítélt Európai polgári díjat.

Bárdos Gyula arról is beszélt, hogy 2017 őszén megyei választások várnak a felvidéki magyar közösségre. Kiemelte: rendkívül fontos, hogy a magyar közösség mind nagyobb számban vegyen részt a voksoláson és a lehető legtöbb magyar embert juttassa a megyei tisztségekbe, akik majd nemcsak a közösség megtartásáért tesznek, hanem annak fejlődéséért is.

„Kitartó hittel, elszánt nemzeti lélekkel nincs elérhetetlen cél” – fogalmazott a magyar kultúra napján rendezett ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa, aki az ifjúság önazonosságát a szülőföldön magyarként való megmaradás alapkérdésének nevezte. Rámutatott: a magyar kisiskolások számának növeléséhez elengedhetetlen az óvodák megújítása, aminek eszköze a Kárpát-medencei magyar óvodaprogram lesz, amelynek kiemelt haszonélvezője a Felvidék, ahová a program keretében 7 milliárd forint kerül.

„Ez a program nemcsak az épületeken, hanem a gyermeki lélekben is nyomot fog hagyni, ugyanis nem mindegy, hogy Világszép Nádszálkisasszonyról, vagy Jánosíkról álmodik-e egy gömöri emberpalánta” – mondta Grezsa István, aki szerint sikeres felvidéki magyarság nélkül nincs sikeres magyar nemzet.

A felvidéki magyar közösségért a kultúra terén kifejtett, egész életen át tartó tevékenységért adományozott Csemadok-életműdíjakat az idén Böszörményi István helytörténész, Korintus László zenepedagógus, illetve Lázár Erzsébet, Lázár Ferenc, Miklós Ferenc és Pék Éva pedagógusok kapták.

A Csemadok Közművelődési díjait Baloghné Domonkos Malvin, Keszeg István, Szamos Zsuzsanna és Vankó Ferenc vehette át. A 2016-os évért járó Gyurcsó István Közművelődési Díjat pedig Végh Lászlónak, a Bibliotheca Hungarica Alapítvány alapítójának, a Fórum Intézet munkatársának ítélték oda.

(MTI/Kárpátalja)