Megkezdődött a regisztráció a ZNO-ra

2017. február 6., 13:47 , 839. szám

Február 6-tól megkezdődik a regisztráció a külső független tesztelésre (ZNO), amelyet május 23. és június 16. között fognak lebonyolítani – közölte Vagyim Karangyij, az Ukrán Oktatásminőség-értékelési Központ (UCOJAO) igazgatója. Várhatóan 300 ezren jelentkeznek a tesztelésre 2017-ben.

„A regisztráció február 6-án 10 órától kezdődik és március 17-ig tart majd. A részvételhez ki kell tölteni a honlapon található kérvényt, mely után a diákok kapnak egy regisztrációs üzenetet. Március 31-ig még lehet változtatásokat vinni az adatokba. Az elektronikus kérvényen kívül a diákoknak le kell adni egy kézzel írott kérvényt és a szükséges okmányokat, melyek a regisztrációs honlapon fel vannak sorolva. A 2017-es év végzősei az említett okmányokat leadhatják saját oktatási intézményeikben, a tavalyi végzősök pedig a regisztrációs központokban, melyek minden megyében ki lesznek alakítva” – jelentette be Karangyij.

A külső független értékelésre választható tárgyak száma nem haladhatja meg a négyet. Idén a következő tárgyakból tehetnek emelt szintű érettségit a diákok: ukrán nyelv és irodalom, Ukrajna története, matematika, biológia, kémia, fizika, földrajz, angol nyelv, német nyelv, francia nyelv, spanyol nyelv, orosz nyelv.

Az ukrán nyelv és irodalom vizsga minden független értékelésre jelentkező diák számára kötelező. Második kötelező tárgyként a továbbtanulni készülők Ukrajna története és a matematika között választhatnak. A harmadik vizsga szabadon választható azon tárgyak közül, amelyekből idén emelt szintű érettségi tehető. Negyedik emelt szintű érettségi vizsgatárgyat megjelölni nem kötelező.

Az érettségizőknek annak alapján kell kiválasztaniuk az emelt szintű vizsgatárgyaikat, hogy a jelentkezéshez az általuk megcélzott szakokra milyen tárgyakból írnak elő érettségi tanúsítványt (szertifikátot) a felsőoktatási intézmények, ahová felvételizni kívánnak.

A ZNO-n elért eredmény kerül be érdemjegyként az adott tárgyból az érettségi bizonyítványba is. A korábbi években érettségizetteknek csupán ukrán nyelv és irodalomból kötelező emelt szintű vizsgát tenniük, a másik három tárgyat maguk választhatják meg. A 2016-ban szerzett érettségi tanúsítványok érvényesek a 2017. évi felvételi eljárásnál.

(osvita.ua/rbc.ua/unian.ua/mukachevo.net/VV/Kárpátalja)