Kerekasztal-konferencia az új nyelvtörvénytervezetek kapcsán

Ukrán nacionalista zavarta meg a megbeszélést

2017. február 8., 16:22 , 840. szám

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó szervezésében az ukrajnai kisebbségek anyanyelvhasználati jogainak tervezett korlátozása miatt tartottak kerekasztal-konferenciát Ungváron a Kárpátaljai Megyei Tanács kistermében. A konferenciára az érintett megyei vezetők, valamint a megyei tanács vezetői mellett meghívást kaptak megyénk magyar, szlovák, román és cigány érdekvédelmi, kulturális szervezeteinek vezetői is.

A megbeszélés kezdetén Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója részletesen ismertette a Legfelső Tanács előtt lévő három nyelvtörvénytervezetet, majd rámutatott, hogy mindhárom számos pontban ütközik Ukrajna Alkotmányával, valamint több hatályos törvénnyel, és az ország által ratifikált emberi jogi, kisebbségvédelmi és egyéb kötelezettségvállalással is. Szerinte ezen jogszabálytervezetek elfogadásuk esetén jelentősen korlátoznák az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait. Kárpátalja megye vezetője abszurdnak és a gyakorlatban megvalósíthatatlannak nevezte a törvénytervezetek legtöbb rendelkezését, hisz azok a nemzetiségek nyelvét gyakorlatilag az élet minden területéről kizárnák. Hozzátette: Ukrajna Alkotmánya egyértelműen kimondja, hogy nem szűkíthetők a már meglévő jogok. A kormányzó emlékeztetett arra is, hogy a törvénytervezeteket benyújtó parlamenti képviselők egyikének sincs nyelvpolitikával kapcsolatos szakmai előélete, tapasztalata. Hennagyij Moszkal azt javasolta, hogy a nagyon kényes kérdéseket érintő hasonló jogi dokumentumok kidolgozását bízzák szakemberekre, megfelelő profilú tudományos kutatóintézetekre. Felszólította az ukrán állam vezetőit, hogy a nyelvtörvény körüli kérdésben járjanak el megfontoltan, ne döntsenek elhamarkodottan, és a legmesszebbmenőkig vegyék figyelembe a nemzetiségi kisebbségek érdekeit képviselő szervezetek javaslatait.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási, tudományos, kulturális, vallási, ifjúságpolitikai, testnevelési és sport-, valamint nemzeti kisebbségi és információpolitikai állandó bizottságának elnöke számos, az oktatás területéről vett példával igazolta, hogy a nemzeti kisebbségek ukránosítására irányuló törekvéseket tapasztalhatunk Kárpátalján. Korábban meglévő jogainkat korlátozták az új érettségi rendszerrel, és továbbra sem oktatják megfelelő módszerekkel iskoláinkban az államnyelvet, miközben korlátozó törvényekkel igyekeznek az élet minden területén ellehetetleníteni azokat, akik nem beszélik az ukránt szabadon.

Felszólalásában Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, egyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke arra mutatott rá, hogy a nyelvtörvénytervezetek az ország teljes ukránosítását tűzik ki célul, és a nemzetiségi nyelveket kizárnák mind a hivatalos, mind a közszférából, sőt korlátoznák annak használatát az élet minden területén. Mint kifejtette, a szóban forgó dokumentumok veszélyeztetik Ukrajna szomszédos országokhoz fűződő viszonyát, mert a kisebbségek anyaországai nem fogják szó nélkül hagyni a kirívó jogsértéseket. A politikus arra hívta fel az ukrán állam vezetőit, hogy a nyelvi jogok korlátozása helyett segítsék elő az ukrán nyelv iskolai oktatásának hatékonyabbá tételét a kisebbségi iskolákban.

A kárpátaljai nemzetiségi szervezetek képviselői egyhangúlag elítélték a nyelvi jogaikat csorbítani szándékozó törvénytervezeteket, hangsúlyozva, hogy az ukrán parlamentnek nem szabad azokat jelenlegi formájukban elfogadni, és Ukrajnában a jövőben is érvényben kell maradniuk a jelenleg hatályos nyelvi jogoknak. A tanácskozás résztvevői az ukrán állam vezetőinek címzett határozatot fogadtak el, amelyben a többi között rámutatnak, hogy a három törvénytervezet „gyakorlatilag felszámolja a nemzetiségi kisebbségek nyelvi jogait, komoly társadalmi elégedetlenséget, az Ukrajnából történő elvándorlás további növekedését válthatja ki, és ellehetetlenítheti az ukrán társadalom konszolidációját”.

A megbeszélést a Szoborna Ukrajina (Unitárius Ukrajna) nevű ukrán nacionalista szervezet fiatal aktivistájának, Oreszt Gyiduhnak a provokációja zavarta meg. A szélsőséges fiatalember azzal vádolta meg Hennagyij Moszkal kormányzót, hogy illegitim módon, a „széles ukrán közvélemény” kizárásával szervezte meg a tanácskozást, a kárpátaljai magyar szervezetek nyomásának engedve. A résztvevőkhöz fordulva hangsúlyozta, a nemzetiségi közösségeknek tudomásul kell venniük, hogy kisebbségben vannak Ukrajnában, és a jövőben számolniuk kell jogköveteléseik következményeivel.

BZs/MTI