Az DFSZ ellenőrzi az adótörvények változása miatt bezárt kisvállalkozásokat

2017. február 17., 18:00 , 841. szám

Az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) azt tervezi, hogy ellenőriz minden természetes személyként vállalkozót, aki 2016 decemberének végén, illetve 2017 januárjának elején szüntette meg vállalkozását azt követően, hogy módosultak az egységes adófizetésre vonatkozó törvényi előírások – jelentette be Roman Naszirov, a szolgálat vezetője pénteken újságíróknak.

„Sokan azok közül, akik bezártak, nem működő gazdálkodó szervezetek voltak. Méghozzá egy vagy két éve nem működtek már. Ezért nem olyan nehéz ellenőrizni őket. De tisztában vagyunk vele, bár nehéz ezt bizonyítani, hogy voltak olyan esetek is, amikor a vállalkozás működött, de egyszerűen semmit nem vallott be” – idézi Naszirovot az Ekonomicsna Pravda.

A DFSZ vezetője hozzátette, a megszűnt vállalkozások mellett 28 ezer új nyílt januárban.

„Az ellenőrzések folyamatát a törvények szabályozzák, és az a megállapított rendnek megfelelően zajlik majd” – közölte Naszirov.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy Petro Porosenko elnök december végén aláírta a természetes személyként vállalkozók adózását érintő törvényeket módosító jogszabályt. Ezzel január 1-jétől a kisvállalkozók 2. és 3. csoportjához tartozókat havi 704 hrivnya egységes társadalombiztosítási hozzájárulás megfizetésére kötelezték függetlenül attól, hogy volt-e bevételük az adott időszakban. Korábban az ilyen vállalkozások, amennyiben keletkezett bevételük, azután 5% adót és társadalombiztosítási hozzájárulást fizettek. Az adótörvények tavaly év végi módosítása ezért az úgynevezett „alvó”, azaz állandó jövedelemmel nem rendelkező vagy ideiglenesen egyáltalán nem működő kisvállalkozások tömeges megszüntetéséhez vezetett az országban.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)