A miniszterek bejegyzéseik 70%-át munkaidőben posztolják a Facebookon

2017. február 18., 13:29 , 841. szám

Az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet kutatásából kitűnik, hogy az ukrán miniszterek Facebook-bejegyzéseik 70%-át munkaidőben írják, bár távolról sem mind vonatkozik a munkájukra – írja az Ukrajinszka Pravda.

A KVU rámutat, hogy a kormánytagok bejegyzései gyakran nem csupán a minisztériumuk munkáját érintik, hanem az általános politikai helyzetet, a nagyvilág eseményeit, az ünnepeket.

A Facebookot munkahelyükön legaktívabban használó miniszterek között említi a tanulmány Ihor Zsdanov ifjúsági és sportminisztert (83%), Sztepan Kubiv gazdaságfejlesztési minisztert (79%), Sztepan Poltorak védelmi minisztert (79%), Volodimir Omeljan infrastrukturális minisztert (61%) és Osztap Szemerak környezetvédelmi minisztert (61%).

„Egyfelől teljesen természetes, hogy a miniszterek minden hozzáférhető médiamechanizmust felhasználnak terveik vagy tevékenységük eredményeinek ismertetésére. Másfelől több száz munkaórát gyakorlatilag nyilvános vitákra vagy a magánéletük részleteiről szóló beszámolókra fordítanak” – írta ugyancsak a Facebookon Denisz Ribacsok, a KVU elemzője.

A civil szervezet szerint célszerű volna szabályozni a miniszterek világhálós aktivitásának kérdését a miniszteri kabinet belső dokumentumainak és a Nemzeti Közszolgálati Ügynökség rendeleteinek megfelelő módosításával. Rámutatnak, az európai országok többségében létező gyakorlatról van szó. Nagy-Britanniában például speciális útmutatás van érvényben, amely engedélyezi ugyan a közösségi oldalak használatát munkaidőben, de bizonyos etikai szabályok betartását írja elő. Ilyen a közölt információk hitelessége, a konfliktushelyzetek, a személyes jellegű információk közlésének kerülése stb. Amennyiben a brit köztisztviselő nem tartja be az előírásokat, fegyelmit kap, ami az állásába kerülhet – jelzi a KVU.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)