A Majdan sérültjei megkaphatják a harci cselekmények résztvevői státust

2017. február 21., 17:43 , 841. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa keddi ülésén elfogadta első olvasatban A háborús veteránok jogállásáról, szociális védelmük garanciáiról című jogszabály módosításának tervezetét, amely kedvezményeket biztosítana a „méltóság forradalmának” sérültjei számára – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Amennyiben a szóban forgó jogszabálytervezetre a parlament második olvasatban is rábólint, a harci cselekményekben részt vett személyekkel azonos státuszt nyerhetnek azok, akik sérüléseket szenvedtek el a „méltóság forradalmának” napjaiban. Ugyanakkor ez a norma nem terjedne ki a rendőrség és az egyéb belügyi, karhatalmi egységek tagjaira.

A portál felidézi, hogy a legutóbbi Majdan idején megrokkant személyek a jogszabály jelenleg hatályos változata szerint is jogosultak a háborús rokkant státusra. A mostani törvénymódosítás azok státusát hivatott rendezni, akik kevésbé súlyos sérülést, egészségkárosodást szenvedtek el a kijevi összetűzések során.

A parlament előtt lévő tervezet emellett háborús rokkant státust biztosítana a terrorellenes művelet (ATO) kormányellenőrzés alatt álló területein, illetve a demarkációs vonal mentén elterülő településeken rokkanttá vált polgárok számára is.

A kormány adatai szerint 2013. november 21. és 2014. február 21. között a Janukovics-rezsim elleni fővárosi megmozdulásokban közel ezer ukrán polgárt ért különböző súlyosságú sérülés.

(zn.ua/Kárpátalja)