A Majdan áldozataira emlékeztek

2017. február 22., 14:19 , 841. szám

Országszerte megemlékeztek az elmúlt hét végén a három évvel ezelőtti kijevi rendszerváltó tüntetések áldozatairól. Az állam által meghirdetett rendezvények mellett pártok és szervezetek is tartottak nagygyűléseket, felvonulásokat és egyéb figyelemfelkeltő akciókat ezekben a napokban. A megemlékezésekre Kijevben fokozott rendőri készültség mellett került sor.

Elsőként, még február 16-án a hétvégi müncheni biztonságpolitikai konferenciára tartó Petro Porosenko rótta le kegyeletét az úgynevezett Égi Század, a 2013–2014 telén a Janukovics-ellenes tüntetések során életüket vesztett civil áldozatok emléke előtt. Beszédében az államfő egyebek mellett bejelentette, hogy emlékhelyet létesítenek a fővárosban a „méltóság forradalma” áldozatainak.

Az idei megemlékezésekre valamelyest rányomta a bélyegét, hogy bizonyos radikális szervezetek akcióikat a kelet-ukrajnai megszállt területekkel folytatott kereskedelem elleni blokád támogatásával kapcsolták össze. Január 19-én, vasárnap az Ukrán Na­cio­na­lis­ták Szervezete (OUN) és több „önkéntes zászlóalj” tagjai tartottak nagygyűlést Kijev központjában, a Függetlenség szté­lé­jé­nél a blokádot támogatandó. Ezután a gyűlés résztvevői az elnöki adminisztráció elé vonultak, ahol sátrat állítottak fel. Közölték, hogy éjszakára is maradnak, s erődítést alakítanak ki. A megerősített rendfenntartó alakulatok azonban idővel kiszorították a tüntetőket a Bankova utca környékéről. A nemzeti rendőrség tájékoztatása szerint az esti órákban az elnöki adminisztráció épületénél és az Európa téren is vita, lökdösődés támadt a rendfenntartók és a tüntetők között. Az incidensek során a rendőrök őrizetbe vettek néhány „aktív résztvevőt”, öt személyt, köztük Mikola Kohanyivszkijt, az OUN önkéntes zászlóaljának parancsnokát előállították. Mintegy tucatnyi polgár és egy rendőr is megsérült.

Február 20-án, hétfőn több mint hatezer rendőr és nemzeti gárdista felügyelete mellett zajlottak a központi megemlékezések. A 2014. február 20-i összetűzések áldozataira emlékezőket rendőrségi kordonok és fémdetektorok fogadták a Függetlenség terénél és a kormánynegyednél is, a hatóságok ugyanis Moszkva által szervezett provokációktól tartottak.

A rendkívüli intézkedéseknek meglett az eredménye, sikerült elkerülni a rendbontást és a merényleteket. A rendőrség mindössze kisebb incidensekről számolt be, például előállítottak egy férfit, aki gránátot próbált meg becsempészni a tömegrendezvények színhelyére. Később Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója közölte, hogy merénylet készülhetett.

Az évfordulós megemlékezések kapcsán elsősorban a parlamenti ellenzék és a törvényhozáson kívüli radikális erők emlegették fel számos alkalommal, hogy máig a több tucat halálos áldozatot követelő 2014 februári kijevi események egyetlen felelősét sem ítélték még el. A tüntetők közé lövő Berkut speciális rendőri alakulat tagjai közül egyelőre mindössze öt személyt állítottak bíróság elé – idézi fel az Ukrajinszka Pravda. Perük már több mint egy éve tart, de még mindig távolinak tűnik az ítélethozatal, a pesszimisták szerint nem is kerül rá sor idén. A tüntetőket ért atrocitások kapcsán indult legtöbb vizsgálat és eljárás még a bírósági szakaszig sem jutott el, különösen, ami a civilek halálához vezető karhatalmi akciók irányítóinak és politikai felelőseinek megnevezését, illetve felelősségre vonását illeti.

Sokak szerint jelzés értékű, hogy a nyomozásnak a mai napig nem sikerült megállapítania, mi okozta az erőszak elszabadulását 2014. február 20-án, amikor a legtöbb halálos áldozatot követelték az összetűzések. Ellenzéki részről a vizsgálatok megtorpanását, illetve a vétkesek felelősségre vonásának lassúságát azzal magyarázzák, hogy az ország jelenlegi vezetői és az igazságügyi szervek nem tesznek meg mindent ennek érdekében.

(pravda.com.ua/unian.ua/zn.ua/hk)