Ismét drágultak buszjegyek

2017. március 10., 19:43 , 843. szám

Ismét, idén már nem először emelkedtek a viteldíjak a kárpátaljai helyközi autóbuszjáratokon, igaz, nem valamennyin, s nem egyforma mértékben – írja összeállításában a Zakarpattya Online a 21 Kanal nyomán.

Az utóbbi két hónapban az Ungvár–Munkács vonalon közel 10 hrivnyával drágult a menetjegy, 23,50 helyett 31,83 hrivnyába kerül az utazás. Emelkedett a viteldíj a megyeszékhely és Perecseny között is, jelenleg már 12,77 hrivnya.

A fuvarozók szerint ugyanakkor a jegyárak még így is alig fedezik a kiadásaikat, mivel az utak rosszak, s ezért az autóbuszok folyamatosan javításra szorulnak. Az utasok eközben arra panaszkodnak, hogy a fuvarozók mindegyike saját tarifákat állapít meg, ráadásul hiába nőnek a jegyárak, a szolgáltatás minősége nem javul.

Az emberekben azért alakulhatott ki az az érzés, hogy többször is emelkedett a viteldíj az év eleje óta, mivel a fuvarozók nem egyszerre emeltek áraikon; volt, aki ezt még februárban megtette, mások csupán március 1-jétől – tisztázta a portál. A lényeg, hogy az egy utasra számított fuvardíj mintegy 20%-kal nőtt az év eleje óta, s jelenleg kilométerenként 60 kopijkát tesz ki a korábbi 50 helyett.

A szakemberek emlékeztetnek, hogy az árképzés szabad, azt immár másfél éve nem szabályozza az állam. A fuvarozók ennek megfelelően maguk szabják meg az áraikat a gazdálkodási környezet, a jövedelmezőség függvényében. Ugyancsak hat az árakra az útminőség és az utasforgalom is, ezért fordulhat elő, hogy a különböző járatokon eltérőek a jegyárak.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)