Forradalmi hangulat a Felső-Tisza-vidék magyar iskoláiban

Tóth Péter Lóránt ismét Kárpátalján

2017. március 7., 19:14 , 843. szám

A Visk Jótékonysági Alapítvány szervezésében március 1-jén és 2-án Tóth Péter Lóránt Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó látogatott el a Felső-Tisza-vidék magyar iskoláiba. Az 1956-ot idéző rendhagyó irodalom- és történelemóra a viski, aknaszlatinai, técsői és huszti magyar iskolák diákjaihoz hozta közelebb történelmünk e meghatározó periódusát.

Tóth Péter Lóránt neve nem ismeretlen Kárpátalján. A kunszentmiklósi előadóművész 2012 óta többször megfordult már vidékünkön, amikor is József Attila és Radnóti Miklós költészetét hozta el a kárpátaljai magyar iskolákba. A szakmáját tekintve eredetileg testnevelő és történelemtanár immáron két éve járja a Kárpát-medence magyar iskoláit. A 2016-ban elindított új műsorában az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit Forradalmár címmel állította színpadra. A közel egyórás pódiumműsorban az előadó versek által próbálja érzékeltetni a fiatalokkal a nem is oly távoli diktatórikus világ borzalmait, és még közelebb hozni '56 őszének új világot teremteni vágyó hangulatát. A rendhagyó történelem- és irodalomóra interaktív, amelybe a művész a fiatalokat is bevonja.

„Diákok voltak, akik elindították a dicsőséges forradalmat” – hangsúlyozta Tóth Péter Lóránt. Az előadó lapunknak elmondta: „Mindenképpen olyan támpontokat kell keresni és adni a gyerekeknek, amelyekkel minél jobban vissza tudnak jutni az ’56-os eseményekhez. Tapasztaltam, hogy bár időben közel áll hozzánk ez az esemény, a gyerekek sokszor mégsem tudják a lényegét megérteni, és mivel nagyon sűrű az események láncolata, sokszor nem szeretik, mert nem értik meg a történéseket. Az előadásban pont azokra a mozgatórugókra próbálom helyezni a hangsúlyt, amelyek által tisztább képet kaphatnak arról, hogy mi miért is történt: mi volt az emberek lelkében, miért mentek az utcára.”

Váradi Enikő, a Visk Jótékonysági Alapítvány ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: „Fontos számunkra a kultúra és az oktatás anyanyelven való művelése. A szórványmagyarság megtartásában az iskolák kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Ezért igyekszünk lehetőségeinkhez mérten olyan programokat is elhozni erre a vidékre, amelyek kimondottan az iskolásokat célozzák meg. Ezek a rendhagyó irodalom- és történelemórák azért is fontosak, mert az iskolai tananyagban sokszor nincs lehetőség elmélyedni az 1956-os történelmi eseményekben, itt viszont élményszerűen és egészen lényegre törően pontos képet kapnak ezekről a történésekről a líra eszközein keresztül. A szórvány megmaradásának zálogát a fiatalok jelentik, ezért a legfontosabb, hogy a gyerekekben erősítsük magyar identitástudatukat. Az ilyen alkalmak is elősegítik ezt.”

Az '56-os forradalmat megidéző pódiumműsor Kárpát-medencei körútjának 65 állomásából a viski volt az ötvenedik. Az előadásokat az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

Kővári Edina