Az IMF kiárusíttatná a termőföldeket

2017. április 8., 09:22 , 848. szám

A kormány által hamarosan a Legfelső Tanács elé terjesztendő törvénytervezet lehetővé teszi, hogy 2018-tól létrejöjjön a mezőgazdasági hasznosítású földek piaca a természetes személyek számára – jelentette ki Volodimir Hrojsz­man miniszterelnök egy április 7-i, a kormány tevékenységét értékelő kijevi fórumon.

A miniszterelnök szerint a Világbankkal együttműködésben kidolgozott modell megteremti a feltételeket az egyéni gazdálkodók (farmergazdák) osztályának kialakulásához Ukrajnában, ami megfelel a nemzetközi gyakorlatnak.

„Minden faluban lehet 2-3 farmergazdaságunk” – idézi Hrojszmant az UNIAN hírügynökség.

A kormány elképzelése szerint a mezőgazdasági hasznosítású földek adásvételéből az első szakaszban kizárnák az agrárvállalatokat. Csak az ukrán állampolgárságú természetes személyek számára tennék lehetővé a kereskedést, s törvényben rögzítenék, hogy az értékesíthető földrészlegek nagyságának felső határa 200 hektár.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az Ukrajna vezetőinek a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) eljuttatott legutóbbi szándéknyilatkozata értelmében Kijev 2017 májusának végéig el kívánja fogadni a mezőgazdasági hasznosítású földek forgalmát szabályozó törvényt, s 2018-tól, miután lejár a moratórium, elindítanák a termőföldek adásvételét. A kormány részéről jelezték, hogy szándékukban áll kampányt indítani a reform előnyeinek népszerűsítésére a lakosság körében. Ugyanakkor múlt pénteken az ellenzéki Batykivscsina (Haza) párt részéről jelezték, megkezdik egy, a mezőgazdasági hasznosítású földek adásvételéről tartandó országos népszavazás előkészítését.

„Tudjuk, hogy akadályokat gördítenek majd elénk” – jelezte ezzel kapcsolatban Julija Timosenko, a párt vezetője.

Szerinte mindenekelőtt az államfő és a miniszterelnök részéről számíthatnak ellenállásra.

„Érthetően Porosenko és Hrojsz­man arról fognak beszélni, hogy a földeladás csodálatos. Mani­pulálni fognak a bűnüldöző szerveikkel, hogy megfélemlítsenek bennünket. A mi álláspontunk: nemet mondunk a mezőgazdasági földek eladására!” – tette hozzá a politikus.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata emlékeztet, hogy 55 parlamenti képviselő, köztük kormánypártiak is, még februárban közös beadványban kérték az Alkotmánybíróságtól a mezőgazdasági hasznosítású földek adásvételére a parlament által meghirdetett moratórium eltörlését. Reményeik szerint a taláros testület még idén ősszel eleget tesz kérésüknek, s ebben az esetben automatikusan kialakul az országban az elképzelhető legszabadabb földpiac.

Szakértők a termőföldek értékesítése kapcsán leginkább attól tartanak, hogy a kérdés változatlanul a politikai csatározások túsza marad. Mint rámutatnak, jelenleg a földadásvételi moratórium támogatói és az eltörlését szorgalmazók egyaránt a gazdálkodók védelmezőinek igyekeznek beállítani magukat, s ebben a vitában továbbra is háttérbe szorulnak a gazdasági érvek. Ma már nem az a kérdés, hangsúlyozzák, hogy fel kell-e oldani a moratóriumot vagy sem, hanem az, hogy milyen keretek között éledjen újjá a földpiac.

(unian.ua/pravda.com.ua/zn.ua/ntk)