A gáz szállítási átalánydíjával foglalkoztak

Ülésezett a Kárpátaljai Megyei Tanács

2017. április 12., 11:12 , 848. szám

A Kárpátaljai Megyei Tanács ülésszakának múlt pénteken, április 7-én megtartott soron kívüli ülésén, melyen a 64 képviselő közül 46-an voltak jelen, egyetlen napirendi kérdés szerepelt: a Kárpátaljai Megyei Tanács felhívása a lakossági gáztarifa alakításával kapcsolatos kérdések sürgős rendezéséről.

Az érdemi munka megkezdése előtt egyperces néma főhajtással adóztak az ország keleti részében elesettek emlékének. Ezután Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke tájékoztatta az egybegyűlteket néhány szervezési kérdésről: a következő ülésszakot április 27-én tartják, hogy a költségvetéssel kapcsolatos kérdéseket legyen idő megvitatni az állandó bizottságokban, és felszólította a képviselőket, vegyenek részt a kiszállásos képviselői napok munkájában. Az elsőn a megye erdőgazdaságainak tevékenységét fogják tanulmányozni április 20-án a Rahói járásban Valerij Murha, a megyei erdő- és vadgazdálkodási főosztály vezetőjének, a megyei tanács képviselőjének irányításával, a másodikat április 25-ére tervezik a megyei tüdőgondozó bázisán, melynek munkájával Vaszil Szkrip, az egészségügyi intézmény főorvosa, megyei képviselő ismerteti meg kollégáit.

Mihajlo Rivisz úgyszintén elmondta, hogy előző nap tért haza az Ústí nad Labem-i kerületből (csehül Ústecký kraj), ahol látogatása során találkozott Ljubomir Zao­ra­lekkal, Csehország külügyminiszterével, és többek között megvitatták a további együttműködést a két megye között a szociális-gazdasági, tudományos, művelődési és turisztikai szférákban, valamint egy Cseh Ház kialakításának szükségességét. A tervek szerint a jövőben vízumközpontot és cseh konzulátust hoznának létre Ungváron.

Majd a tanács elnöke áttérve a napirendi kérdésre hangsúlyozta, azért volt szükség sürgősen összehívni a testületet, mert korábban az az energetikai és a kommunális szolgáltatási szektor állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP) idén április 1-től bevezette a kötelező havi illetéket a gázcsövek használatáért, attól függetlenül, hogy milyen mennyiségben használja földgázt a fogyasztó, és ez a havidíj Ukrajna különböző megyéiben eltérő, Kárpátalján a legmagasabb (204 hrivnya). S mindez azért, mert Kárpátalján fogyasztjuk a legkevesebb földgázt. Ez jogos felháborodást váltott ki, számos helyi tanács követelte az átalánydíj megszüntetését. A képviselőknek minden lehetségest meg kell tenni a megyénk lakosságának védelme, a szociális feszültség növekedése és az társadalomban kialakult igazságtalanság elmélyülése elkerülése érdekében – mondta a tanács elnöke. A kérdés horderejére való tekintettel az ülésre meghívták Vitalij Satilót, a Zakarpathaz Nyrt. vezetőjét is.

Két felhívástervezetet nyújtottak be: az egyiket a KMKSZ, a Petro Porosenko Blokkja, A Vid­rod­zsennya és az Ellenzéki Blokk frakciói, a másikat – az Egységes Centrum frakciója. Ezeket közzétették a megyei tanács honlapján.

Az ülésen Viktor Ruszin még egy felhívástervezetet nyújtott be a rendőrök nyugdíjainak rendezéséről.

Valamennyi dokumentumot megvitatták a képviselők. Andrij Seketa, Olekszandr Ledida, Ivan Csubirko és Viktor Ruszin javaslatokkal és megjegyzésekkel egészítette ki azokat. A képviselők egyhangúlag támogatták Hennagyij Moszkal javaslatát, melyben a vétkesek megnevezését, felelősségre vonását és elbocsátását követelte. A felhívás módosított szövegét úgyszintén egyhangúlag megszavazták a megyei képviselők.

Az ülés végén Mihajlo Rivisz köszöntötte a jelenlévőket a vízummentesség elfogadása és a közelgő ünnepek – a virágvasárnap és a húsvét – alkalmából és mindenkit meghívott a Népi téren megnyílt hímestojásfa-kiállítás megtekintésére.

A közfelháborodás hatására hétfőn, április 10-én az NKREKP megvizsgálta a földgáz szállítási tarifája bevezetésének kérdését és egyelőre felfüggesztette korábbi határozatát, hogy ne növekedjen a fogyasztók kiadása. Ugyanakkor az IMF-el kötött memorandum értelmében Ukrajna ígéretet tett, hogy július végéig bevezeti a földgáz havi átalánydíját.

Rehó Viktória