Csupán a délkeleti régió lakóinak 2%-a képzeli el a Donyec-medence jövőjét Oroszország kötelekében

2017. április 12., 16:43 , 849. szám

Csupán a lakosság 2%-a szeretné a Donyec-medencét az Oroszországi Föderáció kötelékében látni Ukrajna keleti és déli régióiban – derül ki a GfK felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A kutatás eredményeiből kitűnik, hogy a megkérdezettek 37%-a szerint Donyecknek és Luhanszknak a háború előtti formában kell megőriznie kapcsolatait Kijevvel. A válaszadók 11%-a úgy véli, hogy a Donyec-medencének meg kell maradnia Ukrajna részének, de bizonyos autonómiát kell kapnia Kijevtől; 7%-uk szerint a Donyec medencének jelentős autonómiával kell bírnia Ukrajnán belül; ugyancsak 7%-uknak meggyőződése, hogy a Donyec-medencének függetlenné kell válnia; s 2% Oroszország részeként képzeli el a régiót.

A háború előtti viszonyok megőrzésének Mikolajiv (59%), Herszon (53%) és Zaporizsja (43%) megyékben a legnagyobb a támogatottsága a térségen belül. A vizsgálat szerint az autonómia bizonyos formáit Donyeck és Harkiv megyékben támogatják a legtöbben (egyaránt 23%).

A felmérés a Tömegtájékoztatási Intézet megrendelésére készült az Ukrajnai Bizalomnövelő Kezdeményezés (UCBI) és az USAID támogatásával 2017 januárja és márciusa között Ukrajna nyolc keleti és déli megyéjében (Dnyipropetrovszk, Harkiv, Zaporizsja, Mikolajiv, Herszon, Odessza megyékben, valamint Donyeck és Luhanszk megyéknek az ukrán kormány által ellenőrzött területein), összesen 15 103 válaszadó bevonásával.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy egy másik, a Razumkov Központ által készített felmérés értelmében az ukrán polgárok 92%-a „etnikai ukránnak” tekinti magát, és csupán 6%-uk „etnikai orosznak”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)