„Aktuális” – tárlat a főiskolán

2012. március 2., 09:00 , 581. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) Gross Arnold kiállítótermében február 24-én „Aktuális” címmel nyílt tárlat, melynek anyaga az emberi test szépségét bemutató aktmunkákból áll. A húsz grafikából, illetve egy gipszszoborból álló kiállítási anyag alkotója Papp Csaba, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium kollégiumi csoportvezetője, illetve hittan- és rajztanára. A Kárpátaljáról elszármazott fiatalembernek ez az első önálló kiállítása.

Beszédében Orosz Ildikó, a KMF elnöke gratulált Papp Csabának, mint olyan Kárpátalján született magyar fiatalembernek, aki megtalálta életcélját és boldogulását. Hangsúlyozta annak a ténynek a fontosságát, hogy a Jánosiban nevelkedett fiatal művész bár elkerült megyénkből, mégsem szakította meg a kapcsolatot szülőföldjével. Ennek talán legfőbb bizonyítéka az, hogy első önálló tárlatát nem Magyarországon, hanem Beregszászban, a Rákóczi- főiskolán mutatja most be.

Vázolta az öt év munkájának gyümölcseit tömörítő tárlatot maga az alkotóművész is. A most összeállított anyag néhány tanulmányrajzzal kezdődött, melyeknek kezdetben ő maga sem tulajdonított különösebb jelentőséget. Aztán mikor megmutatta ismerőseinek, meglepődve tapasztalta, mennyire különböző reakciókat váltanak ki az aktok. „Kiállításomban mindenekelőtt a szépség keresését tűztem ki célul, s ebben nem volt nehéz dolgom – fejtette ki az alkotó. – Az emberi test önmagában szép. Az ábrázolás adja a nehézséget. Célom az erotikus és erotikátlan témák határvonalán táncolás is. Néha szándékosan átlépve a határt játszom az üzenettel…” Papp Csaba a pozitivizmus fontosságát is hangsúlyozta: a személy a másik ember iránt tanúsított bizalmával „orvosságot” és „kulcsot” nyer számos problémára. A pozitivizmus az alkotómunka esetében is nagyon fontos, hiszen dolgozni csak örömteli szívvel és bizalommal lehet. Végezetül a művész meghatódva mondott köszönetet édesanyjának, aki mindig hitt benne.

A főiskolai kórus néhány tagja a Milleniumi óda egy részletét énekelte el.

A tárlatot megtisztelte jelenlétével Tóth István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja is. Pohárköszöntőjében a diplomata elismerően szólt a kiállítás anyagáról. Hangsúlyozta: hullámzó értékrendű világunkban, amikor számos, a valós művészeti értékeket gyökeresen elferdítő, giccses alkotás születik, igazán örömteli, hogy vannak olyan munkák – mint ezen tárlat anyaga is –, amelyek a természetes szépséget és méltóságot tükrözik.

A kiállítás a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által a Kultúra ezer arca című projekt keretében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg. A kiállított munkákat március 16-ig bárki megtekintheti.

F. Zs.