Gyilkossági kísérlet két volt önkéntes katona ellen

2017. június 2., 09:21 , 856. szám

Sikertelen gyilkossági kísérletet hajtottak végre két volt önkéntes katona ellen Kijev Podol kerületében múlt csütörtökön.

„A Podolon történt lövöldözésben két férfi megsebesült. Az eset a Kirilivszka utcában történt 17 óra körül. Megállapítást nyert, hogy a gyilkos Amina Okujevával és férjével, Adam Oszmajevvel, a Kijev ezred volt katonáival akart végezni, akik gyakorlatilag az agresszió első napjaitól Ukrajna védelmére keltek az önkéntes zászlóaljak soraiban” – közölte Jaroszlav Trakalo rendőrségi szóvivő.

Elmondása szerint megállapítást nyert, hogy a támadó a francia Le Monde újságírójának adta ki magát, s találkozót beszélt meg a házaspárral. Amikor beültek az autóba, az ismeretlen egy dobozból Glock típusú pisztolyt vett elő, és többször mellkason lőtte Adam Oszmajevet. Válaszul Amina Okujeva a saját Makarov pisztolyából több lövést adott le a támadóra.

Mindkét férfit kórházba szállították. Utóbb közölték, egyik sebesült élete sem forog veszélyben. A hatóságok már megkezdték a merénylő kihallgatását, s gyilkossági kísérlet elkövetésével gyanúsították meg.

A támadónál 2016-ban kiállított, Olekszandr Dakar névre szóló ukrán személyi okmányokat találtak. Útleveléből ítélve az elmúlt egy évben többször megfordult Oroszországban és Belaruszban. A férfi személyazonosságát illetően azonban a kezdetektől kétségek merültek fel. Egyes sajtóhírek szerint a merénylő Artur Deniszultanov-Kurmakajev oroszországi alvilági figura lehet, akit több, csecsenek elleni gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. Az ukrán hatóságok későbbre ígértek tájékoztatást ez ügyben.

A rendőrségnél a támadás napján úgy fogalmaztak, a bűncselekmény elkövetésének hátterében a „házaspár hazafias hozzáállása” állhatott. Valamivel később Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója a Facebook közösségi oldalon egy újabb oroszországi terrorista cselekménynek minősítette az esetet. Utóbb viszont az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) részéről jelezték, egyelőre nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek alátámasztanák, hogy az orosz titkosszolgálatoknak közük lenne a merénylethez. Oszmajev és Okujeva előélete mindazonáltal nem zárja ki, hogy az ügyben felbukkanhat még valamilyen orosz vagy csecsen szál.

Adam Oszmajev a csecsen­födi Groznijban született 1981-ben. Az Ukrajinszka Pravda tudni véli, hogy nagybátyja, Amin Oszmajev 1995-ben a Csecsen Legfelső Tanács elnöke lett, 1996–1998-ban a Csecsen Köztársaság Nemzetgyűlése Képviselőházának élén állt.

2007-ben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vette Adam Oszmajevet a Ramzan Kadirov elleni merénylet előkészítésének gyanújával, ám később – a négy gyanúsított közül egyedüliként – szabadon bocsátották.

2012-ben Odesszában ismét őrizetbe vették, mivel azzal gyanúsították, hogy köze lehetett ahhoz a január 4-i robbantáshoz, amelyben egy orosz állampolgár meghalt, egy kazah pedig súlyosan megsérült. Azzal is megvádolták, hogy részt vett egy Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni merénylet előkészítésében, de az Emberi Jogok Európai Bíróságának javaslatára az ukrán hatóságok nem adták ki Oroszországnak.

2014-ben Oszmajev ukrán állampolgárságot kért. 2015-ben átvette a Donyec-medencében a szakadárok ellen harcoló, Dzsohar Dudajev nevét viselő önkéntes zászlóalj parancsnokságát.

Amina Okujeva 1983-ban született Odesszában. Egy ideig Moszkvában, majd Csecsenföldön élt. Ukrajnában egészségügyi végzettséget szerzett. A „méltóság forradalma” idején medikus volt a kijevi Euromajdanon. A kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása után a Kijev-2 önkéntes belügyi zászlóalj tagjaként részt vett a szakadárok elleni harcokban. 2015–2016-ban a Kijev különleges rendeltetésű ezred sajtótisztje volt, majd 2017-től a Dzsohar Dudajev nemzetközi béketeremtő zászlóalj parancsnok-helyettese. Okujeva Adam Oszmajev felesége, 2009-ben ismerkedtek meg Odesszában.

Amina Okujeva az nv.ua portál szerint elmondta, hogy nem ez volt az első gyilkossági kísérlet a férje ellen. Szavai szerint az SZBU tavaly őrizetbe vett egy férfit merénylet előkészítésének gyanújával. Állítását ugyanakkor más forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Egyébként azzal a pisztollyal, amellyel férje támadójára lőtt, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tüntette ki Amina Okujevát a Kijev-2 önkéntes belügyi zászlóaljban teljesített hű szolgálatáért.

(pravda.com.ua/rbc.com/zn.ua/ntk)